„Nu meritau să primească Ordinul Republicii semnatarii Declaraţiei de Independenţă. Nu este un eveniment că a semnat o hârtie. Ei au luptat, au mers prin tranşee? S-au sacrificat pentru această independenţă şi pe urmă să primească glorie? Să fim serioşi. Este o făcătură despre care e mult de discutat, iar ordinele s-au dat în stânga şi în dreapta”, a declarat Ion Costaş, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la Unimedia.

Ion Costaş spune însă că cei care au participat activ la războiul de pe Nistru nici nu au fost luaţi în seamă de către autorităţi.

„Naivul de mine, în 2009 când a venit altă echipă la guvernare, am crezut că au venit oameni devotaţi. Şi am propus la o şedinţă să comemorăm Ziua Independenţei cu nişte lucruri pentru cei care au murit. Să fie decoraţi post-mortem sau să fie înmânate distincţiile copiilor orfani dacă nu mai sunt părinţii. Numai morţi erau cam 320, după datele pe care le avem. Dar sunt o mulţime care au participat şi au rămas cu sechele. Nimeni nu i-a luat în atenţie. Ei nu au primit distincţii”, a punctat generalul.

Şi despre gradul de general Ion Costaş susţine că este acordat fără prea multe merite. „E o degradare totală. Este o bătaie de joc. Aici, în Republica Moldova, la vârsta de 32 - 33 de ani poţi să devii general. Sunt tineri care peste noapte au devenit generali. S-a acordat distincţia respectivă care este una specială, care cere nişte merite”, spune Costaş.

Acesta subliniază faptul că cele mai multe astfel de distincţii au început să fie acordate încă de pe timpul guvernării comuniste.

„Înainte eram doar trei generali, acum sunt 69. Mai nou sunt 72, încă trei distincţii recent acordate. Nu este un grad militar, dar unul special. Pe timpul lui Voronin o mulţime au fost acordate, şi pădurarii au primit distincţii de general. Despre ce vorbim?”, a conchis Ion Costaş.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.