Totodată, omg.md a publicat astăzi un ordin al ministrului de Interne, din octombrie 2004, în care se vorbeşte despre activităţile ilegale a trei ofiţeri MAI, printre care şi Jizdan.

Potrivit documentelor, în octombrie 2004, în urma unor operaţiuni speciale, în vizorul organelor MAI au ajuns trei ofiţeri din cadrul Direcţiei de combatere a crimei organizate - Alexandru Jizdan, Ion Ţurcan (actualul viceministru de Interne) şi Oleg Ţurcan, toţi fiind acuzaţi de patronajul în contrabanda adusă din Ucraina în Moldova, prin Transnistria.

În 2004, pentru a muşamaliza scandalul, Alexandru Jizdan şi Oleg Ţurcan au plecat din minister, în timp ce Ion Ţurcan a fost trimis în rezervă. Mai târziu, Jizdan a revenit la MAI, sub tutela viceministrului de Interne din acea perioadă, Valentin Zubic. După 2009, Zubic a plecat de la MAI în fruntea structurii paramilitare a oligarhului Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor surse, anume Zubic i-a propus lui Plahotniuc să-l pună pe Jizdan la cârma Ministerului de Interne. Acesta din urmă şi-a dovedit loialitatea prin instituirea protecţiei speciale din partea MAI a casei şi oficiului oligarhului Plahotniuc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.