Potrivit primarului Vasile Blăniţă, omul de afaceri Andrei Golban ar fi ajuns ilegal în posesia iazului. Mai mult, primarul din Suruceni susţine că a fost ameninţat.

De cealaltă parte, Andrei Golban respinge acuzaţiile. Totodată, antreprenorul, care potrivit autorităţilor publice locale ar fi doar proprietar al digului, susţine că poate administra iazul, deoarece are un contract de vânzare-cumpărare. 

Şi mai mulţi săteni sunt nemulţumiţi. Unii dintre ei sunt de părere că iazul ar trebui să rămână în proprietatea autorităţilor locale, iar alţii se plâng de gălăgia provocată de cei care vin să se odihnească pe malul lacului.

Angajaţii Inspectoratului de Poliţie din Ialoveni au confirmat că există mai multe plângeri înregistrate în acest caz, care urmează să fie examinate. 

Responsabilii de la Agenţia Apele Moldovei au confirmat că iazul din satul Suruceni se află în gestiunea statului şi că există un litigiu în acest caz. Datele Întreprinderii de Stat Cadastru arată că Andrei Golban este proprietar al unui dig în această localitate.