Un litru de motorină este vândut cu 13 lei şi 82 de bani, cu 94 de bani mai mult faţă de ziua precedentă. Pentru aceeaşi cantitate de benzină, şoferii trebuie să plătească acum până la 15 lei şi 99 de bani, în creştere cu 78 de bani. Conducătorii auto spun că scumpirile lovesc dur în bugetul lor şi vor trebui să renunţe, încet-încet, la plimbările cu maşina.

„La noi în ţară totul se scumpeşte, dar niciodată nimic nu se ieftineşte. Dacă s-a făcut mare accentuare că iaca s-a ieftinit, da astăzi... Trebuie lumea să se ridice, că nu-i normal aşa ceva. E slută treaba, nu ştiu ce vom face”, a declarat un automobilist.

Oamenii sunt dezamăgiţi că, în ciuda promisiunilor făcute anterior de autorităţi, până în prezent nu există transparenţă în privinţa stabilirii tarifelor pentru carburanţi.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică susţin că majorarea preţului carburanţilor a fost determinată de evoluţia cotaţiilor internaţionale pentru benzină şi motorină. La rândul lor, unii experţi economici spun că este imposibil de verificat corectitudinea calculelor făcute la stabilirea noilor tarife, după ce ANRE a aprobat o noua metodologie. Agenţia stabileşte, la fiecare 14 zile, noi preţuri plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei şi motorinei, în funcţie de cotaţiile Platts şi Argus. Aceste date nu pot fi însă verificate.

Purtătorul de cuvânt al premierului Pavel Filip nu a răspuns la telefon pentru comentarii.