„Pe parcursul anilor 2013-2015, în trei ani de zile, domnul academician Duca a realizat 42 de deplasări peste hotare, toate fiind suportate de cheltuielile Academiei, adică din buget. În ce destinaţii dumnealui o fost - România, Lituania, Belgia, Slovacia, Franţa, China, Ucraina etc. În total 14 ţări. Practic dumnealui în fiecare an avea 14 deplasări după hotare. Reiese că dumnealui anual a folosit 113 mii de lei”, a declarat Donică, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ilie Donică a mai declarat că preşedintele Academiei de Ştiinţe are 1500 de articole publicate până în prezent, un număr prea mare, în opinia lui. Donica face referire la CV-ul lui Gheorghe Duca şi spune că un şir de lucrări NU pot fi catalogate drept ştiinţifice.

„Cum poţi să ai atâtea publicaţii, mai ales după ce din 98 până în prezent eşti la funcţii publice. Gheorghe Duca - „Privetstvie, Victor Covaliov 70 ani”. Îşi felicită „drugul” şi el asta o numeşte monografie. Alta - Boris Melnic, răposatul academician, a făcut o carte şi el i-a scris prefaţă câteva cuvinte şi şi-o atribuie ca publicaţie. E o profanare totală, oameni buni. Organele tac şi el tot tace şi mănâncă. Pentru că el are, eu nu zic că nu are, dar nu atât de multe”, a mai spus Donică.

Reprezentantul preşedintelui Academiei de Ştiinţe, care a participat la conferinţa de presă, a respins toate acuzaţiile.

„Absolut toate deplasările au rapoarte de activitate, au documente factologice care confirmă legitimitatea acestora. Mai mult, multe deplasări au fost solicitate în interesul Guvernului. În ceea ce ţine de publicaţii, au o interpretare absolut calomnioasă, care nu corespunde realităţii”, a spus Igor Sărătilă, şeful secţiei Politici a AŞM.

Ilie Donică spune că a sesizat Procuratura Generală şi Curtea de Conturi cu privire la constatarea prejudiciului cauzat bugetului public şi a cerut demisia lui Gheorghe Duca. Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei a mai fost acuzat anterior de supunere politică, lipsa transparenţei în luarea deciziilor şi politizarea instituţiei. Duca nu a fost de găsit pentru comentarii.