„Această guvernare antipopulară stimulează plecarea moldovenilor în străinătăţi. Statul mai există numai datorită jertfei aduse de concetăţenii noştri din diasporă. Voi mai trimiteţi un ban muncit la greu, pentru a-i ajuta pe cei dragi să supravieţuiască, iar haita de la putere fură cu miliardele, vă fură până şi ultimul bănuţ. Această stare de lucruri nu mai poate continua”, a subliniat Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA a menţionat în discursul său şi vizita pe care a întreprins-o în SUA, acolo unde a pledat pentru o anchetă internaţională a furtului secolului.

„Instituţiile statului subordonate oligarhului nu vor, dar nici nu pot declanşa o investigaţie adevărată a celui mai mare jaf din sistemul bancar. Ar însemna să-şi scrie propria sentinţă. Plahotniuc nu va permite niciodată să se afle adevăratele nume implicate în această crimă împotriva propriului popor. Acest lucru este conştientizat şi la Washington, şi în alte capitale mari ale lumii. Întâlnirile pe care le-am avut în capitala SUA cu politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, dar mai ales cu reprezentanţi ai instituţiei care se ocupă de investigaţia furtului şi a spălărilor de miliarde prin sistemul bancar şi prin justiţia noastră coruptă m-au convins că vom putea face lumină în acest caz. Sunt încrezător că vom reuşi recuperarea miliardelor şi sancţionarea adevăratului beneficiar, coordonator şi ai complicilor lor”, a spus Andrei Năstase.

La rândul său, Stanislav Pavlovschi a subliniat că ţara trebuie scoasă din captivitate şi readusă în albia democraţiei şi a statului de drept. Unica soluţie este ca guvernarea să plece de la putere, instituţiile statului să fie puse în slujba cetăţenilor, iar justiţia să fie independentă, susţine fostul judecător la CEDO.

„Atâta timp cât justiţia se află în mâinile criminalilor de la putere, ţara noastră nu are nicio şansă de viitor. Cu un sistem judecătoresc profund corupt, speranţa oamenilor într-un viitor prosper este nulă”, a opinat Pavlovschi.

În context, Alexandru Slusari a menţionat că sărăcia şi lipsa locurilor de muncă, dar şi a oportunităţilor pentru tineri în lansarea unor afaceri, au pustiit satele. „Agricultura a fost aruncată în criză, iar statul corupt nu a făcut nimic pentru a-i ajuta câtuşi de puţin pe producătorii agricoli. În loc să-i stimuleze, guvernarea îi sugrumă, îi impune practic să ia calea pribegiei. Această batjocură nu mai poate fi tolerată”, a spus Slusari.

Andrei Năstase a subliniat că Platforma Demnitate şi Adevăr îşi propune să susţină şi apere fiecare familie, fiecare moldovean care se va întoarce acasă: „Asta ne dorim, să nu mai avem bilete într-un capăt la plecare, ci numai la revenire. Dacă nu ne aducem fraţii, părinţii şi copiii acasă, Moldova nu va mai exista”, a spus liderul Platformei DA.

Andrei Năstase le-a transmis conaţionalilor din Rusia un apel la unitate şi solidaritate, accentuând că alegerile prezidenţiale oferă o şansă imensă de a scoate ţara din captivitate şi de a opri dezmăţul oligarhic.

„Stimaţi cetăţeni, cei care aţi fost alungaţi din ţară de sărăcia crescută de bandiţii de la putere, implicaţi-vă, voi sunteţi cei mai în drept să decideţi ce va face Moldova mai departe! Participaţi la alegeri, cereţi să vi se deschidă cât mai multe secţii de vot acolo unde sunteţi! Puneţi mâna pe telefon şi sunaţi acasă, spuneţi-vă păsul şi îndemnaţi-i pe cei rămaşi aici să se implice, să facă o alegere chibzuită şi pentru voi, ca să puteţi reveni acasă, să vă recăpătaţi unitatea familiilor”, a conchis Andrei Năstase în mesajul său către diasporă.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.