Pri­mă­ria muni­ci­pi­u­lui Chi­şi­nău are în sub­or­dine peste 20 de între­prin­deri muni­ci­pale menite să asi­gure cură­ţe­nia, repa­ra­ţia şi ilu­mi­na­rea dru­mu­ri­lor, buna fun­cţio­nare a trans­por­tu­lui public sau întreţi­ne­rea spa­ţi­i­lor verzi. Multe din­tre aceste între­prin­deri sunt con­duse de ani buni de ace­iaşi direc­tori.

Casele şefului de la „Spaţii Verzi”

Eli­fe­rie Haruţa este şeful „Aso­ci­a­ţiei de Gos­po­dă­rire a Spa­ţi­i­lor Verzi” din cadrul Pri­mă­riei Chi­şi­nău din anul 2007, când a fost numit, prin trans­fer, el acti­vând în acest dome­niu încă din anii ’90. În sep­tem­brie 1999, a deve­nit prim-vicedirector al între­prin­de­rii, ulte­rior, şef inte­ri­mar, iar mai apoi, şef cu acte în regulă. Ofi­ci­a­lul ridică un sala­riu lunar de apro­xi­ma­tiv 12-14 mii de lei, con­form ulti­me­lor decla­ra­ţii cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate dis­po­ni­bile, dar şi o pen­sie de puţin peste o mie de lei. Haruţa deţine, însă, în pro­pri­e­tate, direct sau prin inter­me­diul fami­liei, două case de locuit în Chi­şi­nău, cu o valoare de piaţă de câteva mili­oane de lei. Şeful de la Spa­ţii Verzi con­duce şi o maşină scumpă, un Mit­su­bishi Pajero, cu o valoare de peste 300 mii de lei.

Pri­mul imo­bil de mili­oane, pe care Haruţa l-a pro­cu­rat încă la sfârşi­tul ani­lor ’90, se află pe str. Tudor Pan­file din Chi­şi­nău, lângă Pădurea-Parc Petri­cani. Deşi a tre­cut ceva timp de atunci, acesta arată impu­nă­tor. Şeful de la Spa­ţii Verzi, împre­ună cu fami­lia sa, deţine jumă­tate din această clă­dire. În 2007, acesta a donat ½ din par­tea pe care o deţi­nea fiu­lui său, Vic­tor.

În 2002, Eli­fe­rie Haruţa intră în pose­sia unui alt imo­bil de mili­oane, aflat pe str. Romană din cen­trul capi­ta­lei. În acel an, şeful de la Spa­ţii Verzi a cum­pă­rat tere­nul, iar peste doar doi ani a fina­li­zat con­stru­cţia unei case cu două nive­luri şi garaj. Aceasta este eva­lu­ată de fun­cţio­nar, con­form decla­ra­ţiei sale cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate pen­tru anul 2013, la 1,89 mili­oane de lei. Preţul ei de piaţă este însă de 2-3 ori mai mare. Datele de la Camera Înre­gis­tră­rii de Stat arată că fami­lia Haruţa nu deţine firme în pro­pri­e­tate.

Eli­fe­rie Haruţa, după ce ne-a răs­puns la tele­fon şi a ascul­tat între­ba­rea ZdG, des­pre cum a reu­şit să ridice două case de locuit, a spus: „Eu sunt în spi­tal şi sunt sub nar­coz (ane­ste­zie, n.r.). Aşa că, lăsaţi-mă în pace”, ne-a trans­mis Haruţa şi a închis.

Averile responsabililor de transportul public

Într-o casă indi­vi­du­ală, în or. Dur­leşti, mun. Chi­şi­nău, locu­ieşte şi Ghe­or­ghe Mor­goci, şeful Regiei Trans­port Elec­tric (RTEC), care deţine această fun­cţie din 2008. Imo­bi­lul aces­tuia, deşi mai modest decât al cole­gi­lor, se dis­tinge prin arhi­tec­tură şi tri­co­lo­rul care este arbo­rat pe ea. În ulti­mii ani, acesta a ridi­cat un sala­riu de apro­xi­ma­tiv 25 mii de lei pe lună. Fiul şefu­lui RTEC, Vic­tor Mor­goci, este vice­mi­nis­tru al Mediu­lui din iulie 2015, fiind ante­rior con­si­lier şi can­di­dat al PL-ului pen­tru fun­cţia de pri­mar al or. Dur­leşti, acolo unde acesta locu­ieşte într-o casă aflată în apro­pi­ere de cea a tată­lui său. În veci­nă­tate, Ghe­or­ghe Mor­goci deţine şi un teren pen­tru con­stru­cţii.

Între­bat des­pre imo­bi­lul în care locu­ieşte, Ghe­or­ghe Mor­goci ne-a decla­rat: „Casa asta am înce­put s-o con­stru­iesc în 1975 şi prac­tic toată viaţa mun­cesc în ea şi am adus-o la aşa con­di­ţie cum este astăzi. În apro­pi­ere locu­ieşte şi fiul, şi fiica locu­ieşte aici în Dur­leşti. Toţi copiii sunt aici pe loc, nu i-am tri­mis peste hotare, cum au făcut alţii”, a menţio­nat Mor­goci. Între­bat dacă mai deţine şi alte pro­pri­e­tăţi, şeful RTEC ne-a repli­cat: „Nu mai am nimic. Nu-mi place mie când vă băgaţi în ce nu tre­buie. Lăsaţi oame­nii în pace. Fie­care îşi face ce doreşte, ce poate şamd”.

Şi Iacov Cap­ce­lea, direc­to­rul Par­cu­lui Urban de Auto­buze (PUA), se numără prin­tre cei mai lon­ge­vivi şefi de între­prin­deri muni­ci­pale. Acesta a fost numit şef al par­cu­lui de auto­buze cu aproape 10 ani în urmă, pe 8 decem­brie 2006. Con­form decla­ra­ţiei cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate făcută publică, Iacov Cap­ce­lea a ridi­cat, în 2013, un sala­riu lunar de aproape 12 mii de lei, alţi 13 mii de lei înca­sând din acti­vi­ta­tea didac­tică. Potri­vit acte­lor cadas­trale, direc­to­rul PUA deţine, împre­ună cu soţia, un apar­ta­ment de 44 m.p. pe str. Alba-Iulia, dobân­dit în 2009, dar şi un spa­ţiu de 100 m.p. cum­pă­rat recent, în mai 2016. Pe lângă soţii Cap­ce­lea, copro­pri­e­tari ai aces­tui imo­bil, situat pe str. Dosoftei din cen­trul capi­ta­lei, sunt şi doi fii ai lor: Liviu şi Ser­giu. În acest imo­bil îşi are adresa juri­dică „Met­suc­ces” SRL, firmă fon­dată şi admi­nis­trată de Ser­giu Cap­ce­lea, unul din­tre fii.

Salariul, casa şi fiul afacerist al şefului de la „Autosalubritate”

Tudor Maniv este direc­tor al Regiei Auto­sa­lu­bri­tate, între­prin­dere muni­ci­pală care asi­gură colec­ta­rea şi trans­por­ta­rea deşe­u­ri­lor mena­jere, de mai bine de 15 ani. El a fost numit în fun­cţie pe 12 iunie 2001, prin deci­zia Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­şi­nău. Con­form ulti­mei decla­ra­ţii dis­po­ni­bile cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate, cea pe 2013, Maniv a obţi­nut, din sala­riu şi indem­ni­za­ţia de la „Auto­sa­lu­bri­tate”, un venit de aproape 26 mii de lei lunar. Tot în decla­ra­ţie, direc­to­rul de la Auto­sa­lu­bri­tate a indi­cat un apar­ta­ment de 73 m.p., situat pe str. Alba-Iulia din capi­tală, obţi­nut în 2011 în urma unui con­tract de inves­ti­ţie. Apar­ta­men­tul se află în ime­di­ata apro­pi­ere a unui alt imo­bil al fami­liei Maniv. Potri­vit acte­lor de la ÎS „Cadas­tru”, în 2001, soţii Maniv au intrat în pose­sia unui teren de 9 ari, pe care, în 2002, l-au donat fiu­lui lor, Iurie Maniv. În ace­laşi an, Iurie Maniv a obţi­nut auto­ri­za­ţie de con­struc­ţie a casei, care, con­form acte­lor cadas­trale, a fost dată în exploa­tare în august 2013 şi are o supra­faţă de 141 m.p. Iurie Maniv, fiul şefu­lui de la Auto­sa­lu­bri­tate, este şi fon­da­tor la trei firme: „Lider Indus­trial & Co” SRL, „Capela Grup” SRL şi „Maniex­pe­d­trans” SRL.

La tele­fo­nul de ser­vi­ciu al şefu­lui de la Auto­sa­lu­bri­tate ni s-a spus că Tudor Maniv se află în con­ce­diu şi este ple­cat în afara ţării. Iurie Maniv, fiul lui Tudor Maniv, ne-a spus însă că el a con­struit casa, iar părinţii săi locu­iesc în apar­ta­men­tul de pe str. Alba-Iulia. „Nu el a con­struit. Asta-i casa mea şi eu tră­iesc acolo cu fami­lia. Casa nu-i con­stru­ită încă până la urmă, noi trăim în câteva camere numai. Dacă o să dea Dum­ne­zeu şi o vom ter­mina, vom trăi toată fami­lia împre­ună, dar până când… Nu-i aşa de uşor să ter­mini aşa o casă. Am făcut încet, încet. Nu ştiu, poate cineva face banii mai uşor, la noi nu-i aşa”, ne-a spus Iurie Maniv. Cât des­pre afa­ceri, acesta spune că s-a impli­cat în busi­ness încă de la 18 ani şi că, în pre­zent, desfă­şoară acti­vi­tăţi în dome­niul impor­tu­lui de măr­furi, dar şi al expor­tu­lui pro­du­se­lor mol­do­ve­neşti în Româ­nia şi Fede­ra­ţia Rusă.

Ziarul de Gardă