„Participaţi la alegeri, cereţi să vi se deschidă cât mai multe secţii de vot acolo unde sunteţi”, spune Andrei Năstase.

„Eu demult nu mă tem şi chem toată ţara să facă la fel, indiferent de locul aflării mele sau a ţării. Am făcut-o din Europa, din America, o fac şi de aici, din Rusia, unde sute de mii de moldoveni îşi îngroapă tinereţile, departe de părinţi, de copii, de soţi sau soţii. Încrezător că regimul încă nu a reuşit să ne omoare dreptul la speranţă, fac un apel la diaspora noastră, în care mă regăsesc împreună cu familia mea. Fără implicarea noastră, ţara ne piere”, a declarat Andrei Năstase.

Vă prezentăm mai jos textul integral al apelului:

Nu cred că există un grup de moldoveni mai nedreptăţiţi ca cei plecaţi peste hotare. Deseori li se reproşează că au ales calea uşoară, că au fugit unde era mai bine, că nu au ţinut piept greutăţilor cu care se confruntă cei rămaşi acasă.

Puţini înţeleg că majoritatea celor plecaţi au ales, de fapt, calea cea mai grea. Nu-mi imaginez cum ar fi ca o mamă să considere că e mai uşor să-şi lase copilul singur acasă şi să robească prin străinătăţi, doar pentru ca puiul ei să aibă ce mânca. Mulţi nu înţeleg cu câtă durere îşi lasă taţii casa pe care au construit-o şi merg cu anii peste mări şi ţări, să-şi rupă spatele pentru un colţ de pâine pentru soţia şi copiii săi.

Sărăcirea populaţiei, sate părăsite, copii rămaşi fără grija şi căldura părintească, bătrâni abandonaţi, lipsa de perspectivă pentru tineri, lipsa locurilor de muncă, lipsa oportunităţilor pentru lansarea afacerilor, pensii mizere, instituţii ale statului aflate în slujba regimului oligarhic şi împotriva propriilor cetăţeni, lipsa de viitor, în special pentru copiii noştri – toate acestea pot să distrugă şi ceea ce a mai rămas bun din ţara noastră. Doar în ultimii doi ani, peste 80 mii de cetăţeni au plecat şi nu s-au mai întors în Republica Moldova, majoritatea cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani. În prezent, peste 160.000 de copii cresc cu un singur părinte, iar aproximativ 40.000 de copii au rămas fără ambii părinţi.

Exodul a atins culmi inimaginabile. Guvernarea stimulează plecarea moldovenilor, deprinsă să fure din ce îi ajută pe cei rămaşi acasă rudele care muncesc din greu peste hotare. Statul acesta mai există numai şi numai datorită jertfei aduse de concetăţenii noştri din diasporă. Ei trimit un ban acasă pentru a-i ajuta pe cei dragi să nu moară de sărăcie, iar haita de la putere pune banii aceştia în buzunar, fură cu miliardele. Mă închin în faţa acestor oameni care menţin Moldova cu preţul familiilor despărţite. Mai ales satele noastre, sate la care nu se gândeşte nici un bandit de la guvernare, rămân pustii, lumea pleacă, bătrânii abandonaţi ajung la pensie nu ca să o petreacă în linişte, dar ca să gândească cum să nu moară de foame. Şi numai datorită celor care trimit bani acasă supravieţuim la limită.

În anul 2015, transferurile emigranţilor au constituit peste un miliard de dolari sau aproximativ 22% din Produsul Intern Brut, sumă egala cu cea sustrasă din rezervele valutare de guvernarea criminală care se numeşte singură pe ea pro-europeană.

Pentru ce spun toate acestea? Pentru că ai noştri împrăştiaţi în întreaga lume ţin Moldova pe linia de plutire! Iar când ajunge vorba de alegeri, de decis soarta viitoare a ţării, nu sunt băgaţi în seamă.

Stimaţi cetăţeni, cei care aţi fost alungaţi din ţară de sărăcia crescută de bandiţii de la putere, – implicaţi-vă, voi sunteţi cei mai în drept să decideţi ce va face Moldova mai departe!

Participaţi la alegeri, cereţi să vi se deschidă cât mai multe secţii de vot acolo unde sunteţi! Puneţi mâna pe telefon şi sunaţi acasă, spuneţi-vă păsul şi îndemnaţi-i pe cei rămaşi aici să se implice, să facă o alegere chibzuită şi pentru voi, ca să puteţi reveni acasă, să vă recăpătaţi unitatea familiilor.

Nu suntem unicii care trecem prin asemenea situaţii, este exemplul Irlandei care a ajuns la un exod similar celui actual din Republica Moldova. Timp de mai bine de 100 ani, populaţia acestei ţări a scăzut cu 40% datorită emigrării masive. În anii 60, irlandezii au început să ducă o politică normală, au stopat exodul, au creat condiţii pentru revenirea concetăţenilor acasă. Chiar şi în prezent, cele mai importante investiţii de peste hotare vin în Irlanda prin conaţionalii care aleg să contribuie astfel la dezvoltarea ţării-mamă.

Platforma „Demnitate şi Adevăr” îşi propune să susţină şi apere fiecare familie, fiecare moldovean care se va întoarce acasă. Asta ne dorim, să nu mai avem bilete într-un capăt la plecare, ci numai la revenire. Dacă nu ne aducem fraţii, părinţii şi copiii acasă, Moldova nu va mai exista!

Andrei Năstase, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.