Cheltuielile pe cap de locuitor pentru apărare, în rândul ţărilor europene, în 2015, au fost puse pe hartă de cartograful Jakub Marian.

Pe primul loc este Norvegia, cu 1.147 de dolari pe cap de locuitor alocaţi armatei, urmată de Marea Britanie, cu 869 de dolari, şi de Franţa, cu 783, relatează The Independent.

Danemarca, Suedia, Finlanda şi Olanda sunt alte ţări cu peste 500 de dolari pe cap de locuitori alocaţi apărării. Rusia este de-abia pe locul 8 în acest top, cu 467 de dolari.

Republica Moldova este însă, de departe, ţara cu cea mai mică sumă alocată armatei, pe cap de locuitor – doar 7 dolari.

România este printre ţările din Balcani şi din estul Europei cu cea mai mare suma alocată armatei, pe cap de locuitor, 115 dolari. În timp ce Ucraina, ţară aflată în plin conflict armat cu Rusia, cheltuieşte 81 de dolari.

Surprinde Grecia, care alocă 457 de dolari pe cap de locuitor, peste ţări precum Italia, Spania sau Portugalia, şi aproape de Germania, cu 477 de dolari.

În regiune Rusia conduce, cu 5,39 la sută din PIB alocat apărării, urmată de Ucraina, cu 3,99 la sută şi Grecia, cu 2,64 la sută.

Sub un procent alocă mai multe ţări, însă Moldova este singură care alocă sub jumătate de procent – 0,36 la sută.

Spre comparaţie cu ţările europene, Statele Unite alocă 1.854 de dolari pe cap de locuitor pentru apărare, respectiv 3,3 la sută din PIB.