Acest articol nu e următoarea analiză, sau constatare. E mai mult un îndemn la acţiune. Aşa că, atenţie, vă rog.

Este o adresare unui grup pe cât de restrâns, pe atât de activ, al cetăţenilor noştri. Se întâmplă uneori, în cadrul discuţiilor enervate despre ce mai fac ai noştri politicieni, cineva să ajungă, a câta oară, la întrebarea ”OK, da ce putem face noi?”

Răspunsul general pe care îl am – orice. Ceva. Fiecare din locul său trebuie să se gândească bine despre puţinul pe care îl poate face, după asta să ia şi să-l facă. Primul lucru pe care îl putem face e să nu rămânem indiferenţi. Dacă oamenii bine intenţionaţi s-ar mobiliza, acţionând haotic şi chiar necoordonat, am pune, prin metode legale şi foarte civilizate, această ”guvernare” sub un aşa asediu, încât nu ar rezista presiunilor şi ar crăpa pe bucăţi. Asta ei sunt cu ”verticale”, ”organizări” şi ”coordonări”. Şi la ce le ajută? Vedem cu toţii că stau cu ratinguri de o cifră. Noi suntem diferiţi unii de alţii, împrăştiaţi prin lume, avem talente şi capacităţi diferite. Dar vrem acelaşi lucru. Asta este, probabil, cel mai important.

În acest articol vă propun o idee cum ar putea ajuta enorm moldovenii stabiliţi în SUA, mai ales cei cu cetăţenie SUA. E primul din acest ”ciclu”, pentru că vor mai fi sugestii şi pentru alţii. Pentru că m-am săturat cum o isprăvile unui grup bine organizat de cleptomani îmi fac de ruşine ţara. De exemplu aiciSau aici. Sunt foarte, foarte multe. Iată cu ce e vestită ţara noastră în anul 2016.

Deci:

În SUA, spre deosebire de ţări ca a noastră, politicienii ascultă atent fiecare potenţial votant şi încearcă să le adreseze problemele. Ei ştiu bine că, odată ce au rezolvat problema unui om concret (în realitate, nu doar pe hârtie), acesta îi va da votul în următoarele alegeri. Mai mult, acest vot va avea un efect multiplicator, atrâgând şi voturile familiei, comunităţii. Aşa gândesc politicienii – cum să câştige voturi. Ei permanent numără voturile. Cei ce calculează câte voturi pot fura, cumpăra, sau falsifica, aşa cum fac ai noştri, nici măcar politicieni nu sunt.

Pentru că sunt politicieni, senatorii din SUA sunt în permanent dialog cu alegătorii din statul său, iar birourile lor primesc permanent solicitări, petiţii, propuneri de la cetăţeni. Mulţi cetăţeni SUA, conştienţi că senatorul lor trebuie să lucreze pentru ei, chiar utilizează acest instrument pentru a solicita acţiune de la senatorii lor pe un anumit subiect. Unele din chestiunile venite de la cetăţeni ajung în Congres şi sunt transformate în decizii. Informaţia de contact a tuturor senatorilor congresului SUA poate fi găsită aici:http://www.senate.gov/senators/contact/

Sau daţi un search în google ”contact your senator”.

Cred că ideea postării deja e clară. Cei ce citesc aceste rânduri, au cetăţenie SUA şi le pasă puţin de Moldova, au o modalitate cum ar putea ajuta Moldova. Nu vă leneviţi şi scrieţi o petiţie senatorului vostru. Dacă nu aveţi cetăţenie, puteţi face un extra efort apelând la ajutorul unui prieten ce are cetăţenie SUA. Dacă ştiţi pe cineva ce are cetăţenie SUA, aţi putea transmite această postare, îndemnându-l să se implice.

Nu o să propun un text gata în engleză, pentru că nu cred în efectul petiţiilor copy-paste cu diferiţi semnatari. Sunt, totuşi, unele idei care aş sugera să le includeţi în eventuala adresare a voastră. Vedeţi mai jos câteva idei care ar fi bine să se regăsească în mesajul vostru pentru ca acesta să fie mai convingător:

  • Sunteţi cetăţean al SUA şi plătiţi impozite în această ţară. În acelaşi timp, ţineţi şi la ţara voastră de origine, Moldova, care recent a fost zguduită de o fraudă de nemaivăzut. Din sistemul bancar a fost furat un miliard dolari SUA – echivalent a aproximativ 15% din PIB-ul acestei ţări. Banca Naţională a Moldovei a ”salvat” băncile, finanţând această groapă din rezervele BNM. Motivele – aparent onorabile – de a salva sistemul bancar. Detaliile, însă, denotă altceva.
  • Mai mult ca atât, în loc să recupereze banii furaţi, autorităţile, ignorând protestele societăţii civile care a mai rămas independentă, au decis să pună această datorie pe umerii cetăţenilor Republicii Moldova – cea mai săracă ţară din Europa. Pierderile din fraudă vor fi acoperite din banii cetăţenilor. Prin acest pas vă este clar faptul că ei nu intenţionează să întreprindă acţiuni decisive în recuperarea banilor furaţi.
  • Sunteţi conştient de faptul că o bună parte din banii furaţi sunt, de fapt, banii donatorilor. Doar Fondul Monetar Iternational, din programul precedent cu Moldova, a suplinit rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei cu 275 milioane dolari. Aceşti bani sunt, în bună parte, banii contribuabilului SUA, inclusiv al semnatarului, care în calitatea sa de cetăţean onest, achită impozite în SUA. La cota de 17,51% a SUA în FMI, reiese că puţin peste 48 milioane dolari SUA din cei 275 milioane vărsaţi de FMI în rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei şi ulterior scoşi din rezerve prin schema miliardului, sunt bani americani.
  • Mai mult ca atât, se discută un nou acord cu FMI de 179 milioane dolari SUA – bani ce vor fi îndreptaţi spre a compensa pierderile din rezervele BNM. Este important ca acei politicieni ce au contribuit la furtul banilor din tranşa precedentă să fie cunoscuţi publicului şi în vizorul autorităţilor SUA.
  • Dat fiind faptul că, prin această fraudă, nu doar banii contribuabilului moldovean au fost furaţi, ci şi banii contribuabilului din SUA, acest lucru vă priveşte personal nu doar în calitate de originar al Moldovei, ci şi în calitatea Dumneavoastră de American onest. De aceea solicitaţi Congresului SUA să acţioneze mai determinat în investigarea acestei crime. Pentru că, accentuez, prin această fraudă au fost furaţi nu doar moldovenii, ci şi americanii.
  • Afară de asta, ultimii ani buni, Moldova a fost un punct intermediar de spălare de bani din Rusia spre ţările din Vest. Zeci de miliarde de dolari au fost spălaţi prin Moldova. Acest proiect a căpătat şi nume – spălătoria moldovenească – ”moldovan laundromat”. Nimănui nu îi este cunoscut până la urmă pentru ce anume sunt/au fost folosiţi aceşti bani, odată ajunşi în Europa.
  • Vă este clar că atât frauda bancară de un miliard de dolari, cât şi laundromatul, au fost posibile doar pentru că instituţiile ce trebuiau să acţioneze, nu au acţionat. Aceleaşi instituţii acţionează în alte cazuri, mult mai mici, neînsemnate şi/sau mai greu de depistat, deci nu se pune problema de lipsa de capacitate – scuza de bază a conducătorilor lor. Vă este clar, deci, că aceste fraude au fost posibile doar cu acoperirea politică la cel mai înalt nivel.
  • Date fiind cele de mai sus, dar şi faptul că există precedente suficiente în care Congresul SUA a luat poziţie tranşantă faţă de acţiunile de spălare de bani şi crima organizată internaţională, sugeraţi senatorului vostru, indiferent de partidul pe care-l reprezintă, să ia atitudine tranşantă. De notat că în renumitul caz Magnitsky au fost implicaţi mai puţini bani (230 milioane USD), însă rămâne până acum un caz de rezonanţă. Aici vorbim de minimum 20 miliarde dolari spălaţi prin Moldova şi 1 miliard dolari furat din Moldova.
  • Solicitaţi senatorului vostru să fie de partea justiţiei. Contribuabilul american a fost furat, repet, de 48 milioane dolari. Curând Moldova o să primească o nouă tranşă de la FMI care să acopere treptat, de fapt, tranşa trecută, deja furată din rezervele Băncii Naţionale. Moldova are nevoie de aceşti bani, însă ar fi imoral şi imprudent ca aceşti bani să fie acordaţi fără a avea o listă a celor responsabili direct şi implicaţi direct în frauda precedentă. Pentru că riscăm ca banii să nu ajute ţara, ci să fie, din nou, furaţi. Aceşti bani, odată furaţi, vedem cu ochiul liber cum corup sistemul politic din Moldova, dar şi societatea civilă, tăind orice şansă acestei ţări de a evolua într-o democraţie matură şi funcţională. Din cauza banilor murdari.
  • Pur şi simplu solicitaţi senatorului vostru să acţioneze, să ia o poziţie vizavi de acest subiect. Pentru că sunteţi îngrijoraţi. Ei ştiu ce să facă în asemenea cazuri. Să solicite informaţii, să contribuie activ la depistarea celor vinovaţi, în special a exponenţilor politici şi a angajaţilor instituţiilor din Moldova, pentru că, în situaţia în care este Republica Moldova, nu vedem cum justiţia poate fi restabilită de instituţiile moldoveneşti care, se pare, se ascund în continuare după deget. Menţionaţi că există suficiente motive ca să se acţioneze similar cazului Magnitsky, făcându-se publică o listă de responsabili – politicieni şi asociaţi ai acestora – asupra cărora SUA să impună sancţiuni personale. Nu e necesar să daţi nume. Se lămuresc ei singuri, dacă se apucă de treabă.
  • Deşi au fost deja câteva accidente suspecte, unde oameni s-au sinucis, asfixiat, etc, nu am vrea nimeni ca toată istoria asta să devină de rezonanţă internaţională doar după ce va fi asasinat direct încă cineva, aducând încă o similitudine cazului Magnitsky. Da, şi mai puteţi menţiona faptul că opinia publică din Moldova a aflat recent că în fraudă ar putea fi implicaţi cetăţeni ai SUA, la moment rezidenţi ai Republicii Moldova.

Sunt doar câteva idei care cred că ar putea fi semnalate, dar, până la urmă, propunerea mea este una – contactaţi-vă senatorul la subiectul Republica Moldova. Intrăm în alegeri. Vor juca urât de tot şi asta deja devine tot mai clar.

Dacă aceeaşi problemă, semnalată de oameni bine intenţionaţi din diferite regiuni ale SUA, ar ajunge simultan pe masa la câţiva senatori din diferite state SUA, dar şi reprezentând partide diferite, cine ştie ce se poate întâmpla. SUA, de asemenea, intră în alegeri.

De aceea, dacă vreţi să ajutaţi, asta ar putea fi o idee.

Dacă eşti cetăţean SUA, votezi şi îţi plăteşti impozitele, apucă-te şi scrie-i senatorului tău.

Dacă nu eşti cetăţean al SUA dar ştii pe cineva ce are cetăţenie, roagă-l/-o să-ţi facă o favoare. Indiferent de ce limbă vorbeşte şi cât de aproape sufleteşte este de Moldova, acestor oameni li s-au furat 48 milioane dolari. E suficient ca doar unul din senatori să devină interesat de acest subiect. Pentru asta, cei cărora le pasă, ar trebui să se implice. Să facă un efort şi să dedice 1-2 ore din timpul său. Nu e mult, dar acest efort trebuie făcut.

Acelaşi lucru poţi să îl faci dacă deţii cetăţenia altei ţări care îşi ascultă cetăţenii. Pentru că în Moldova, la sincer vorbind, avem un monolog. Ei trebuie să vorbească, iar noi să tacem şi să ascultăm şi mai ales să nu comentăm. De aceea sens în a avea dialog cu aceşti politicieni nu mai văd. Au demonstrat ani la rând că nu sunt în stare.

Sau pur şi simplu dă-i un share articolului ăsta. Tot înainte.

Ei nu vor reuşi să-şi facă mendrele la nesfârşit, dar o vor face atâta timp cât asta le va fi permis. Ei cred că şi-au cumpărat o ţară întreagă. Asta trebuie să ne enerveze enorm de tare, pentru că ei cred asta despre ţara ce, de fapt, ne aparţine nouă, nu lor.

Dumitru Alaiba