„Pe 27 mai ministrul Agriculturii a avut întrevederi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri privind problema îngheţurilor care s-au produs pe 26-27 aprilie şi au afectat semnificativ livezile de fructe şi unele culturi de câmp. Atunci ministrul a promis că vor fi instituite comisiile speciale, care vor estima pierderile reale ale pomicultorilor şi nu mai târziu de finele lunii iunie Guvernul va veni cu soluţii”, declară Alexandru Slusari.

Potrivit preşedintelui UniAgroProtect, comisiile speciale au fost create cu mari întârzieri.

„Rezultatele evaluării pierderilor sunt foarte deplorabile. În raionul Briceni, de exemplu, sunt mulţi pomicultori, care au pierdut 80-90% din recolta fructelor. În total, după cum eu cunosc, comisiile au estimat că în urma îngheţurilor pomicultorii au pierdut circa 63 de mii de tone de mere, ceea ce constituie circa 200 de milioane de lei”, accentuează Slusari.

Totodată, Slusari subliniază că din cauza că instituţiile statului nu pot lua o decizie, agricultorii nu pot primi nici un fel de ajutor.

„Ştiu că Ministerul Agriculturii a prezentat materialele Guvernului, însă timp de câteva săptămâni merge un ping-pong birocratic între Guvern, Departamentul Situaţiilor Excepţionale şi Ministerul Agriculturii. Drept rezultat, suntem în mijlocul lunii august, însă Guvernul aşa şi nu a ieşit cu nicio soluţie privind acordarea unui suport bănesc sau în formă de certificate de forţă majoră sau facilităţi fiscale pentru agricultori, care au suferit din cauza îngheţurilor”, a spus preşedintele UniAgroProtect.

„Vă amintesc că agricultorii, dincolo de problema decapitalizării, nici nu au avut măcar posibilităţi juridice să asigure recolta din cauza tărăgănării adoptării bugetului şi regulamentului de subvenţionare pentru anul curent. Acuma mulţi dintre ei se află în situaţie foarte dificilă, când au rămas practic fără recoltă, dar au de plătit credite la bănci, datoriile la furnizorii de resurse şi impozitele, taxele şi contribuţiile la stat. Pe 15 august este termenul de plată pentru prima rată a impozitului funciar”, conchide Alexandru Slusari.

Precizăm că în urma îngheţurilor din această primăvară mai mulţi producători agricoli din raioanele Briceni, Donduşeni, Edineţ, Ocniţa şi Râşcani au suportat pierderi semnificative.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.