Într-un apel semnat de opt ONG-uri media, Parlamentului şi Guvernului li se cere să elaboreze amendamente la legislaţia în vigoare pentru a garanta protecţia jurnaliştilor de intimidări şi alte forme de abuzuri, dar şi să revină la legislaţia care reglementează activitatea Autorităţii Naţionale de Integritate şi să includă obligaţia ANI de a se autosesiza în baza investigaţiilor jurnalistice relevante, elaborate de instituţii de presă şi de reporteri independenţi, care respectă principiile deontologice.

Mai mult, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, este somat de organizaţiile semnatare să-şi retragă public declaraţiile la adresa presei.

În apel se menţionează că, în ultima perioadă, jurnaliştii de investigaţie care realizează anchete profesioniste şi bine documentate au fost expuşi şi altor forme de presiuni.

„Marţi, 16 august 2016, jurnalista de investigaţie Mariana Raţă a anunţat că telefonul şi conturile ei de pe reţelele de socializare ar fi monitorizate de persoane necunoscute, iar recent ar fi fost înştiinţată că adresa ei IP este utilizată de un computer ce nu-i aparţine. Jurnalista a menţionat că aceste „stranietăţi” au intervenit după un interviu pe care l-a realizat „cu o persoană care deranjează mult regimul” şi a semnalat lipsa condiţiilor de securitate a jurnaliştilor în Republica Moldova. Anterior, jurnalista Natalia Morari a declarat că ar avea informaţii privind planificarea unor provocări împotriva ei după dezvăluirile din emisiunea pe care o moderează”, se spune în apel.
 
„Reamintim acţiunile abuzive ale Inspectoratului de Poliţie din raionul Taraclia care a dispus interogarea jurnaliştilor şi confiscarea materialelor în baza cărora a fost realizată o investigaţie jurnalistică, acţiunile intimidante ale Direcţiei Combaterea Corupţiei a Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI în raport cu o reporteră a Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Cererea prealabilă, transmisă recent de către procuroara Adriana Beţişor săptămânalului de investigaţie „Ziarul de Gardă” în cazul unul articol despre proprietăţile familiei sale, de asemenea reprezintă o încercare de intimidare a jurnaliştilor care investighează provenienţa averilor şi proprietăţilor persoanelor cu funcţii publice”, mai scrie în declaraţie.
 
Afirmaţiile recente ale ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, că „presa nu mai este o sursă de informare veridică”, de aceea Autoritatea Naţională de Integritate nu se va mai sesiza din materialele jurnalistice despre averile şi interesele persoanelor cu funcţii publice, sunt de o gravitate maximă, mai atenţionează semnatarii apelului.

„Denotă faptul că autorităţile vor să reducă eficienţa dezvăluirilor din presă despre corupţie, delapidări şi conflicte de interese. Într-o societate care respectă valorile democratice, asemenea declaraţii nu pot fi tolerate”, se spune în declaraţie.
 
„Atragem atenţia că ameninţarea şi intimidarea jurnaliştilor este inadmisibilă, iar autorităţile au obligaţia să asigure libertatea presei şi securitatea reprezentanţilor mass-media. În ţările democratice, jurnaliştii de investigaţie au un rol foarte important în lupta împotriva corupţiei şi a altor crime şi abuzuri, iar reacţiile pertinente ale autorităţilor la anchetele jurnalistice bine documentate reprezintă o dovadă a eficienţei politicilor anticorupţie. Regretăm că unele persoane cu funcţii publice nu înţeleg că datoria lor este să se afle în serviciul cetăţenilor şi nu a intereselor lor personale sau a partidelor pe care le reprezintă, iar rolul presei nu este de a le proteja imaginea, ci de a servi interesul public”, conchide apelul.
 
Organizaţiile neguvernamentale semnatare cer:

  • Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova –să înceapă procesul de elaborare a unor amendamente suplimentare la legislaţia în vigoare pentru a garanta protecţia jurnaliştilor de intimidări şi alte forme de abuzuri;
  • să revină la legislaţia care reglementează activitatea Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) şi să includă obligaţia ANI de a se autosesiza în baza investigaţiilor jurnalistice relevante, elaborate de instituţii de presă şi de reporteri independenţi, care respectă principiile deontologice; 
Ministrului Justiţiei Vladimir Cebotari
  • să-şi retragă public declaraţiile la adresa presei
Asociaţia Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Electronice
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul „Aces-Info”
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.