„Asistăm la o tentativă de consolidare a regimului oligarhic dictatorial care încearcă prin presiuni şi ameninţări să sufoce puţinele oaze de libertate care au mai rămas în ţara noastră”, se spune în declaraţia Platformei DA.
 

Declaraţia Platformei „Demnitate şi Adevăr” cu privire la ameninţarea libertăţii de exprimare din Republica Moldova

Recentele declaraţii ale ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari cu privire la faptul că „presa nu mai este o sursă de informare veridică”, iar „Autoritatea Naţională de Integritate nu se va mai putea sesiza din materialele din presă” reprezintă un act cinic şi perfid de intimidare publică a presei neaservite regimului şi o sfidare crasă a bunului simţ. 

Afirmaţiile ministrului Justiţiei, dar şi acţiunile procurorului Adriana Beţişor, care a sesizat Consiliul Coordonator al Audiovizualului privind activitatea postului de televiziune „Jurnal TV”, şi a ameninţat „Ziarul de Gardă” cu chemarea în judecată, reprezintă un semnal transmis societăţii de către regimul oligarhic, prin care se încearcă diminuarea importanţei investigaţiilor jurnalistice în viaţa social-politică a ţării. 

Toate acestea se înscriu în politica de exercitare a presiunilor asupra jurnaliştilor pentru a-i descuraja să-şi facă onest meseria de informare a opiniei publice. De fapt, asistăm la o tentativă de consolidare a regimului oligarhic dictatorial care încearcă prin presiuni şi ameninţări să sufoce puţinele oaze de libertate care au mai rămas în ţara noastră. 

Derapajele antidemocratice ale regimului oligarhic atacă fundamentele statului de drept, consfinţite şi în articolul 32 „Libertatea opiniei şi a exprimării” din  Constituţia Republicii Moldova, dar şi în articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.  

În acest context, sesizăm toate ambasadele şi organizaţiile internaţionale acreditate în Republica Moldova, atenţionând despre pericolul care planează în acest moment asupra presei neaservite regimului Plahotniuc. 

Este de datoria noastră, a cetăţenilor liberi, să ne opunem prin toate mijloacele legale abuzurilor şi planurilor diabolice de instaurare a controlului total asupra puterii a patra şi de îngrădire a libertăţii de exprimare, necesară fiind o solidarizare a breslei jurnalistice şi a societăţii civile în întregime. 

Platforma Demnitate şi Adevăr
12 august 2016