„Pe 20 iulie, UniAgroProtect a înaintat în adresa Consiliului Concurenţei un demers cu solicitarea verificării dacă nu există acorduri anticoncurenţiale din partea întreprinderilor care achiziţionează grâu şi orz de la fermieri. Drept argument noi am invocat preturile de achiziţie la Ucraina şi România, care erau cu 0,8-1,2 lei mai mare decât la noi. Am anexat toată informaţie necesară din ţările vecine”, a declarat Alexandru Slusari.

Potrivit reprezentantului asociaţiei, în acest sens instituţia nu a întreprins nicio acţiune. „Iată am primit răspuns. Nu este alt ceva decât bătaie de joc. În ţările cu economia de piaţa Consiliul Concurenţei dispune de multitudinea de metode de depistare a acţiunilor anticoncurenţiale în procesul de formare a preturilor şi foarte des intervină din propria iniţiativă în reglementarea preturilor. La noi în ţară această instituţie nu vrea să facă nişte eforturi minimale. Acest răspuns este o „отписка”. În Moldova sunt câteva zeci de mii de fermieri care cultiva grâu si orz”, a adăugat preşedintele asociaţiei.

În context, Alexandru Slusari a menţionat: „Cât timp îi trebuie unei organizaţiei non-guvernamentale să întocmească lista producătorilor? De unde poate afla organizaţia noastră lista întreprinderilor, care achiziţionează grâu şi orz de la traideri ? Pentru ce întreţinem noi Consiliul Concurenţei din impozitele noastre? Aceasta instituţie a putut solicita de la Departamentul Statistică toată informaţia referitor la agenţii economici, care produc grâu şi orz, precum şi la întreprinderile, care achiziţionează aceste culturi. De la Serviciul Vamal era posibil de solicitat informaţia privind lista exportatorilor de grâu şi orz. Pentru mine este evident că Consiliul Concurentei nu doreşte nici măcar să înceapă o investigaţie”.

În document, Consiliul Concurenţei nu prezentă un răspuns, dar solicită de la agricultori lista producătorilor agricoli care achiziţionează grâu de la traideri.

UPDATE 14:38 // La scurt timp, Consiliul Concurenţei a venit cu o reacţie: „Piaţa grâului este în vizorul Consiliului Concurenţei de mulţi ani. Ca urmare a scrisorii parvenite de la Asociaţia Republicană a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, noi am întreprins mai multe acţiuni pentru a acumula informaţii referitor la aspectele menţionate în scrisoarea respectivă. Am considerat că „UniAgroProtect”, care este una din cele mai importante asociaţii şi activează de 15 ani în domeniu, ar putea deţine informaţii relevante, pe care ar putea să le ofere Consiliului Concurenţei. Astfel, solicitarea Consiliului Concurenţei reprezintă una din acţiunile îndreptate spre elucidarea situaţiei date”, se arată într-un comunicat.