„Evenimentele din 1944 au un caracter simbolic nu doar pentru istoria statului polonez, dar şi pentru soarta tuturor popoarelor din Europa de Est, care atunci au trecut  prin momente tragice. Poporul Moldovei, care în urmă cu 25 de ani, şi-a obţinut independenţa, poate aprecia prevederile din preambulul Legii 2009 privind marcarea zilei de 1 august, unde se spune că eroii Revoltei de la Varşovia au luptat pentru restaurarea statului polonez. Prin urmare, suntem recunoscători celor care au participat la mişcarea de rezistenţă”, a menţionat Andrei Năstase.

„Primind lovitura trupelor naziste, Polonia a rezistat până la sfârşitul luptei împotriva invadatorilor. Revolta de la Varşovia din 1944 este una dintre cele mai importante repere din această luptă dreaptă. Pentru cetăţenii Republicii Moldova, mişcarea de rezistenţă din Polonia mai oferă o lecţie: la această luptă au participat oameni diferiţi, reprezentanţi ai tuturor păturilor sociale, toate comunităţile etnice. În această luptă sacră nu au fost bogaţi şi săraci, aristocraţi şi proletari, liberali sau conservatori - toţi erau patrioţi ai ţării lor. Şi au fost uniţi pentru un scop comun - să elibereze ţara din sclavie şi să creeze condiţii pentru un viitor mai bun”, a adăugat liderul Platformei DA.

De asemenea, Andrei Năstase menţionează că  şi Platforma Demnitate şi Adevăr are drept obiectiv eliberarea  şi unificarea ţării. „Unirea forţelor în vederea atingerii obiectivelor naţionale este un exemplu extrem de important pentru Moldova, care se află într-o stare de „ocupaţie internă” şi dezintegrarea socială profundă. Platforma Demnitatea şi Adevăr consideră că cea mai importantă sarcina este eliberarea ţării de oligarhi şi unificarea societăţii bazată pe ideea naţională. Revolta de la Varşovia mereu ne va inspira să luptăm”.

„Aş dori în special să subliniez sprijinul constant acordat Republicii Moldova de către Polonia. De-a lungul timpului, Polonia a devenit pentru ţara noastră un bun exemplu de integrare europeană rapidă. Consilierii polonezi sunt dornici să împărtăşească din experienţa lor. Guvernul polonez a alocat Republicii Moldovei un împrumut pe termen lung, dar şi bani pentru modernizarea agriculturii, industriei alimentare şi a infrastructurii. Însă, din păcate, autorităţile noastre capturate nu au reuşit să pună în aplicare în mod eficient proiectul”, a punctat Andrei Năstase.