Parlamentul a aprobat astăzi modificări la 11 acte legislative care aliniază Republica Moldova la normele europene cu privire la combaterea violenţei în familie.

Măsurile de protecţie existente sunt insuficiente pentru intervenţia imediată a autorităţilor. În prezent, ordonanţa de protecţie pentru victimele violenţei în familie este emisă de instanţa de judecată în termen de 24 de ore de la primirea cererii.

Potrivit noilor prevederi, poliţia va putea elibera ordin de restricţie de urgenţă în privinţa agresorului, în caz de pericol iminent de repetare sau comitere a acţiunilor violente. De asemenea, au fost extinse competenţele instituţiilor medicale de a perfecta, în cazuri grave, actele de constatare medico-legală. Victimele vor fi scutite taxa de stat pentru depunerea cererii de eliberare a ordonanţei de protecţie.

Totodată, sunt propuse modificări cu privire la obligarea părţilor semnatare de a prevedea dreptul victimei de a pretinde compensaţii de la agresori sau din partea statului care au suferit vătămări corporale grave sau deteriorarea stării de sănătate.

Printr-o altă prevedere, organelor competente le este interzisă întreprinderea acţiunilor menite să descurajeze victima în denunţarea actelor de violenţă. Totodată, specialiştii cu responsabilităţi în domeniu vor fi obligaţi să respecte principiul confidenţialităţii şi să raporteze cazurile de violenţă doar cu acordul victimei, cu excepţia cazurilor când victimele violenţei sunt minore, cu grad sport de vulnerabilitate sau dacă au fost săvârşite acte grave de violenţă.

Pentru asigurarea asistenţei juridice garantate de stat victimelor violenţei în familie, bugetul aproximativ constituie 998 de mii de lei pe an. Astfel, bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect de lege este estimat la 1,7 milioane de lei pe an.

Potrivit datelor statistice, 63% din femeile din Republica Moldova s-au confruntat cu cel puţin cu o formă a violenţei, iar 40% dintre femei au suferit cel puţin o dată de violenţă fizică din partea soţului sau a partenerului.