Potrivit acestora, Chirtoacă nu face faţă funcţiei pe care o deţine şi foloseşte capitala doar pentru a-şi dezvolta businessul de familie.

Activistul civic Victor Chironda a spus că primăria Chişinău stagnează şi degradează din cauza corupţiei. „Primarul Dorin Chirtoacă a demonstrat că nu mai face faţă situaţiei şi nu are un plan sau o strategie de eliberare a instituţiei de corupţie şi incompetenţă. Deşi a promis că va lupta împotriva corupţiei, el a devenit ostaticul acesteia”.

Săptămâna viitoare activiştii vor organiza şedinţa grupului de iniţiativă, după care vor pregăti actele şi le vor depune în instanţă. După ce instanţa emite înregistrarea grupului de iniţiativă, CEC va elibera listele de colectare a semnăturilor. Grupul de iniţiativă va avea la dispoziţie o lună pentru a colecta semnăturile necesare.  

Activiştii civici fac apel către locuitorii capitalei să fie activi şi să se implice în acest proces şi să ajute la colectarea semnăturilor. Aceştia au lansat un sait prin care o să comunice cu cetăţenii. Vizitatorii pot completa un formular în care să-şi introducă datele de contact, dacă vor să se implice în procedura de iniţiere a referendumului şi de colectare a semnăturilor. Pentru organizarea referendumului sunt necesare între 65 şi 100 de mii de semnături din suburbii şi din toate sectoarele capitalei.

Ca să nu fie cheltuiţi bani în plus, activiştii civici susţin că referendumul ar trebui să fie organizat în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale din 30 octombrie.

Consilierii au acuzat edilul capitalei de management defectuos, promovarea în funcţii pe criterii de partid sau de rudenie şi de fraudare a bugetului municipal.

Dorin Chirtoacă este deja la al treilea mandat şi se află în fruntea primărie de nouă ani.