Subiec­tul dece­se­lor sus­pecte de după „fur­tul mili­ar­du­lui” a reve­nit, în aceste zile, în actu­a­li­tate după ce Mihail Gofman, fost şef adjunct al Depar­ta­me­ntu­lui spă­lă­rii bani­lor din cadrul Cen­tru­lui Naţio­nal Anti­co­rup­ţie (CNA), a făcut mai multe dez­vă­lu­iri în acest sens în cadrul unei emi­siuni tele­vi­zate de la TV7. Gofman a lăsat să se înţe­leagă că mai multe per­soane care deţi­neau infor­ma­ţii des­pre dis­pa­ri­ţia bani­lor ar fi fost supuse inti­mi­dă­ri­lor şi pre­siu­ni­lor, iar unii din­tre ei chiar au sfâr­şit tra­gic.

„Aveam suspiciuni mari că cele trei decese nu au fost întâmplătoare”

Prin­tre numele ros­tite în cadrul emi­siu­nii s-au regă­sit cel al fos­tu­lui depu­tat Ion But­ma­lai, al unui fost anga­jat al BEM, dar şi al lui Mihai Bolo­gan, fost şef de sec­ţie în cadrul BNM. Des­pre acesta din urmă Gofman spune că ar fi fost mem­brul unei comi­sii secrete de anchetă a dis­pa­ri­ţiei mili­ar­du­lui din care făceau parte şi spe­cia­lişti din alte struc­turi ale sta­tu­lui pre­cum CNA, SIS, ME, MF, MAI sau MJ.

După decla­ra­ţi­ile lui Gofman şi Ser­giu Sagai­dac, fos­tul şef al Secţiei pre­ve­ni­rea spă­lă­rii bani­lor şi moni­to­ri­za­rea tranza­cţi­i­lor în cadrul Băn­cii Soci­ale, a publi­cat un mesaj în care vor­beşte des­pre miş­că­rile dubi­oase de la Banca Soci­ală din a doua jumă­tate a anu­lui 2014, dar şi des­pre inti­mi­dă­rile la care a fost supus ime­diat după ce şi-a dat demi­sia. Sagai­dac face refe­rire şi la dece­sele des­pre care relata Gofman. Fos­tul anga­jat al Băn­cii Soci­ale spune că avea sus­pi­ciuni mari că cele trei decese nu au fost întâm­plă­toare, ca urmare a unor inci­dente banale sau sinu­ci­deri.

Ante­rior, şi Renato Usa­tîi, pri­mar de Bălţi, lider al for­ma­ţiu­nii „Par­ti­dul Nos­tru”, anunţa că a intrat în pose­sia mai mul­tor docu­mente, inclu­siv cores­pon­denţă secretă, în care se vor­bea des­pre fur­tul mili­ar­du­lui şi per­soa­nele care ar fi avut de sufe­rit în con­se­cinţă. „Aici este scris că, la 26.01.2015, fami­lia lui Mihai Bolo­gan, şeful Direc­ţiei mana­ge­ment şi secu­ri­ta­tea infor­ma­ţio­nală din cadrul Băn­cii Naţio­nale a Mol­do­vei, a fost găsită into­xi­cată cu mono­xid de car­bon în pro­pria casă situ­ată pe strada Stu­den­ţi­lor. El era din comi­sia pri­vind elu­ci­da­rea fur­tu­lui mili­ar­du­lui. Un alt exem­plu de acest fel se referă la şofe­rul unei autos­pe­ci­ale de la BEM. Aici scrie că şofe­rul, căruia i-a fost furată în noiem­brie 2014 maşina blin­dată des­ti­nată pen­tru trans­por­ta­rea arhi­vei celor trei bănci, Banca de Eco­no­mii, Banca Soci­ală şi Uni­bank, s-a sinu­cis cu pis­to­lul pro­priu pe data de 14 febru­a­rie 2015. Au murit în con­di­ţii sus­pecte”, spu­nea Usa­tîi la mij­lo­cul lunii apri­lie, curent.

Şef de direcţie de la BNM, intoxicat cu monoxid de carbon

Potri­vit lui Gofman, Mihai Bolo­gan, spe­cia­list în dome­niul teh­no­lo­gi­i­lor infor­ma­ţio­nale, era şeful unei sec­ţii din cadrul BNM şi, tot­o­dată, mem­bru al comi­siei secrete pri­vind anche­ta­rea dis­pa­ri­ţiei mili­ar­du­lui. „Era şeful direc­ţiei gene­rale IT şi veri­fi­ca­rea tranzac­ţi­i­lor finan­ci­are inter­de­pen­dente unei afa­ceri. Cine cunoaşte sis­te­mul de com­ba­tere şi pre­ve­nire a spă­lă­rii bani­lor ştie că per­soana în cauză ime­diat iden­ti­fica tranzac­ţii sus­pecte sau legă­turi în cazul unor afa­ceri dubi­oase”, spu­nea Gofman des­pre Bolo­gan.

În noap­tea de 25 spre 26 ianu­a­rie 2015, Mihai Bolo­gan, de 31 de ani, a murit în pro­priul apar­ta­ment, into­xi­cat cu mono­xid de car­bon. Soţia şi fiica, în vâr­stă de 3 ani, au ajuns în comă la spi­tal, dar ulte­rior şi-au reve­nit. Deşi presa a rela­tat pe larg des­pre acest inci­dent, la acel moment, nu se cunoş­tea că vic­tima deţi­nea o func­ţie impor­tantă la BNM şi că era mem­brul ace­lei comi­sii secrete.

A doua zi după tra­ge­die, la 26 ianu­a­rie 2015, pe acest caz a fost des­chis un dosar penal. Aflat ini­ţial în ges­tiu­nea pro­cu­ro­arei Alina Nico­laev, de la Pro­cu­ra­tura sec­to­ru­lui Râş­cani, dosa­rul a tre­cut apoi la pro­cu­rora Daniela Bui­no­vschi, iar recent, după ple­ca­rea aces­teia în con­ce­diu de mater­ni­tate, dosa­rul a ajuns pe masa unui al tre­i­lea pro­cu­ror. Daniela Bui­no­vschi ne-a spus că este por­nită urmă­ri­rea penală în legă­tură cu încăl­ca­rea regu­li­lor în con­struc­ţii care au dus la dece­sul per­soa­nei, iar ofi­ţe­rul de urmă­rire penală care se ocupă de acest caz ne-a decla­rat că este pre­ma­tur de a spune care au fost cau­zele exacte ale into­xi­că­rii şi că va fi numită o comi­sie de exper­ţii care va sta­bili cine se face vino­vat de defec­ţiu­nile apă­rute la uti­la­jele ener­ge­tice şi, prin urmare, de scur­ge­rea de mono­xid. Dosa­rul se află în pre­zent la pro­cu­ra­tură.
 
Continuarea citiţi pe Ziarul de Gardă