Următoarea ştire care a stârnit interesul a peste 24 de mii cititori Jurnal.md este EUreporter: Comunitatea internaţională, îndemnată să blocheze finanţările pentru RM din cauza lui Plahotniuc.

Jefuirea sistematică a băncilor din Moldova a provocat nemulţumire în întregul spectru politic. Cu toate acestea, singurul politician care a ajuns după gratii în legătură cu furtul de la bănci este fostul prim-ministru Vlad Filat. El este un adversar înverşunat al lui Vladimir Plahotniuc, care este considerat principalul beneficiar al furtului. Potrivit EUreporter, care îl citează pe jurnalistul Dmitri Ciubaşenco, a venit timpul UE, SUA şi al structurilor internaţionale să intensifice presiunile asupra Moldovei de a iniţia o anchetă completă şi aprofundată privind implicarea personală a lui Plahotniuc în scandalul bancar.

Cel de-al treilea material din TOP-ul acestei săptămâni este despre reţinerea fostului angajat al Poştei Moldovei, Sergiu Cibotari.

Anterior Sergiu Cibotari a dezvăluit că prin intermediul Poştei Moldovei se transportă zilnic zeci de saci cu anabolizante către state din Uniunea Europeană şi SUA. Substanţele interzise ar fi camuflate în colete pe care scrie că ar conţine cărţi ori ziare. Totodată, preşedintele Comisiei speciale a Parlamentului, care a verificat activitatea „Poştei Moldovei” a declarat că în ultima perioadă, casa i-a fost spartă de două ori, iar hoţii i-au furat doar calculatorul, acolo unde era stocată toată informaţia colectată în urma audierilor cu privire la schema de contrabandă cu anabolizante prin Poşta Moldovei.

Cu peste 19 mii de accesări următorul articol în clasamentul acestei săptămâni este Jaful secolului era imposibil de realizat fără atacul raider din 2011; Atunci Victor şi Viorel Ţopa au fost deposedaţi de 18,5% din acţiunile de la BEM.

„Este adevărat, eu şi partenerii mei am achiziţionat acţiuni de la BEM. Am cumpărat aceste acţiuni de la Vlad Plahotniuc, inclusiv acţiunile pe care el le-a furat de la Victor şi Viorel Ţopa, iar eu le-am vândut apoi lui Şor, în 2013. Le-am vândut pentru că asupra mea, dar mai ales asupra partenerilor mei, erau exercitate presiuni din partea guvernării, din partea instituţiilor de drept. Noi am fost nevoiţi să le vindem”, a declarat Platon într-un interviu pentru Anticorupţie.md.

TOP-ul continua cu ştirea Manipulare marca Plahotniuc; Oamenii de afaceri Victor şi Viorel Ţopa NU sunt urmăriţi penal în Germania: „Oligarhul este foarte deranjat de ceea ce se întâmplă în SUA privind jaful bancar din RM”.

În presă a fost publicat un document adresat Ambasadei Moldovei în Germania în care se spune că pe numele lui Victor şi Viorel Ţopa ar fi deschise dosare la Berlin. Cei doi oameni de afaceri susţin că nu sunt urmăriţi penal în Germania şi că la mijloc este un atac orchestrat de controversatul afacerist Vladimir Plahotniuc.

Omul de afaceri Victor Ţopa afirmă că informaţiile sunt manipulatorii şi poate demonstra că nu are dosare penale în Germania. „Se vede că a fost o adresare din 2015, în jur de opt luni în urmă, luna octombrie, la care Ministerul de Externe German a răspuns acum, pe data de 8 iulie. La aşa lucruri noi putem să ne aşteptăm întotdeauna. Au mai fost şi alte documente, cereri, inclusiv şi cereri de extrădare, care desigur că nu li s-a dat curs. Fapul că Ministerul de Externe German a răspuns aşa este un lucru normal. Noi suntem siguri şi ştim că nu există niciun dosar penal pentru mine, Viorel şi Vladimir Morari aici, în Germania. Un fals, propagandă şi manipulare curată. Noi avem şi documente confirmatoare, dar eventual vom cere din nou de la organele germane un nou document proaspăt, care să confirme faptul că nu avem dosare în Germania”.

Următorul material care a fost citit de peste 17 mii de internauţi este Sergiu Sagaidac: Cinci demnitari de rang înalt vor face depoziţii în cazul jafului secolului; Mărturiile vor fi depuse în faţa instituţiilor de drept din SUA.

Organele de drept din SUA investighează furtul miliardului de dolari din cele trei bănci din Moldova, sub aspectul beneficiarilor şi a persoanelor implicate. Astfel, cinci demnitari de rang înalt au acceptat să depună mărturie. Declaraţia a fost făcută de fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac, în cadrul unui interviu pentru Anticorupţie.

„În afară de Platon, mai sunt şi alţi martori grei, de rang înalt, care şi-au dat acceptul de a depune mărturii. E vorba despre foşti demnitari de stat. Depozitele vor fi făcute instituţiilor de drept din SUA. Frontier Solutions are doar rolul de a asista juridic aceste persoane, oferind şi asistenţă logistică”, a declarat Sagaidac.

În TOP-ul celor mai citite ştiri se regăseşte şi reacţia veteranilor războiului de pe Nistru care-şi manifestă în continuare susţinerea faţă de Platforma Demnitate şi Adevăr.

Veteranii războiului de pe Nistru, care anterior au aderat la Platforma Demnitate şi Adevăr, refuză să participe la parada militară cu prilejul Zilei Independenţei. Totodată, aceştia infirmă zvonurile că ar fi părăsit Platforma DA, manifestându-şi în continuare loialitatea faţă de revendicările înaintate şi de valorile împărtăşite de Platforma DA. Combatanţii susţin că informaţiile apărute în presa aservită oligarhului Plahotniuc potrivit căreia veteranii au decis părăsirea Platformei DA este un fals grosolan şi o cenzurare a realităţii, menirea căreia este de a dezbina societatea.

Andrei Năstase, profesor cu acte în regulă; Liderul PPDA, despre falsul în presă privind angajarea sa „fictivă” în calitate de lector: „Este o crasă denaturare” – este ultima ştire din TOP, cu peste 10 mii de accesări.

Năstase consideră că în spatele acestui atac mediatic stă oligarhul Vladimir Plahotniuc. „Este o tentativă de a mă denigra şi de a-mi arăta o faţă străină, decât cea pe care o am cu adevărat. În spatele acestei campanii manipulatorii, acestei campanii de linşaj stă Vladimir Plahotniuc, pentru că este cel care se teme cel ma mult ca să-şi piardă puterea. Înţelege foarte bine că sunt în stare să preiau puterea şi să-l duc acolo unde îi este locul, să-l duc la puşcărie, să recuperez miliardele, să le aduc în visteria statului, să le investim în economia naţională şi într-un trai decent al cetăţenilor Republicii Moldova. Iată de ce va face tot posibilul, dar absolut tot, ca cei care îi sunt ostili, cei care se bat cu acest criminal, să fie denigraţi, să fie murdăriţi în ochii oamenilor şi să schimbe accentele”, a declarat liderul mişcării protestatare.