Sergiu Sagaidac, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, a publicat un mesaj în care a mărturisit  cum s-au desfăşurat lucrurile la Banca Socială în a doua jumătate a lui 2014 şi atentatele repetate la viaţa lui, începute imediat după ce şi-a dat demisia.  Mai mult, fostul şef de secţie de la BS nu crede că ex-deputatul Ion Butmalai, fost secretar al Comisiei parlamentare de Securitate, s-a sinucis, la fel cum nu crede că fostul şef al Serviciului IT din cadrul Băncii Naţionale, a murit în urma unui „banal incident” sau că moartea fostului încasator care a ars cu tot cu arhiva BEM, Băncii Sociale şi Unibank este o coincidenţă.

Topul continuă cu subiectul Dezvăluirile unui fost angajat al CNA, despre jaful secolului: BEM - rampă pentru devalizarea sistemului bancar; Furtul miliardului, coordonat de o persoană privată din anturajul lui Plahotniuc, care a fost citit de peste 42 de mii de ori.

În cadrul unei emisiuni, Mihail Gofman, fost şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, a declarat că furtul miliardului nu a fost un secret pentru autorităţi, iar despre dispariţia banilor s-a ştiut încă din 2013. Scopul principal al fraudei bancare a fost preluarea controlului asupra rezervelor valutare naţionale. În acest proces, toate băncile şi conducerea ţării au acţionat concertat. Tot el, a dezvăluit că a dezvăluit că procurarea emisiilor bancare au fost mimate, iar banii au circulat prin mai multe companii offshore, după care s-au întors din nou la BEM.

În top intră şi Parlamentul a votat un nou Cod al Audiovizualului: Moldovenii ar putea fi obligaţi să achite o taxă de abonament pentru a urmări postul public de televiziune. Ştirea a fost vizualizată de peste 16 mii de ori.

Proiectul de lege privind un nou Cod al Audiovizualului a fost aprobat de Parlament în prima lectură. În timp ce autorii spun că noul cod va asigura adeziunea Republicii Moldova la standardele europene privind libertatea de exprimare şi activitatea instituţiilor mass-media, deputaţii din opoziţie au criticat proiectul şi spun că va duce la concentrarea presei în mâinile anumitor grupuri. Noul Cod al Audiovizualului prevede obligativitatea radiodifuzorilor de a avea opt ore de produs autohton sau propriu. Totodată, proiectul prevede reformarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului care se va numi Consiliul Audiovizualului, iar numărul membrilor va scădea de la nouă la cinci.

Cu aproape 16 mii de mii de vizualizări, următorul articol în top este PETIŢIE împotriva proiectului care pune miliardul furat pe umerii cetăţenilor RM; Platforma DA: „Deputaţii vor comite o nouă crimă faţă de popor dacă vor vota această lege”. Membrii Platformei Demnitate şi Adevăr consideră că proiectul prin care miliardul de dolari furat de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank este pus pe seama cetăţenilor este o lege antipopulară şi vine să împovăreze poporul. Dacă această lege va fi votată, atunci va fi săvârşită o nouă crimă împotriva poporului. În condiţiile în care Guvernul a solicitat ca acest document să fie examinat de urgenţă, reprezentanţii formaţiunii au anunţat despre lansarea în spaţiul on-line a unei petiţii împotriva acestui proiect de lege.

Un alt material care a stârnit interesul cititorilor este Vladimir Socor, despre jaful miliardului în contextul ultimelor dezvăluiri: „Intervenţia UE e mai urgentă decât oricând; Plahotniuc manevrează cu informaţii secrete pe care numai el le deţine”. Articolul despre furtul miliardului a adunat aproape 11 mii de vizualizări. Intervenţia Uniunii Europene în Republica Moldova, mai ales în contextul dezvăluirilor care au zguduit opinia publică săptămâna aceasta, legate de jaful bancar, este mai necesară şi mai urgentă decât oricând, afirmă analistul politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor. Mai mult, cunoscutul comentator politic crede că, în primul rând, Interpol şi alte instituţii internaţionale specializate trebuie să investigheze averea oligarhului.

Articolul Atentat TERORIST la Aeroportul Atatürk din Istanbul; Zece morţi au fost confirmaţi oficial şi peste 60 de răniţi a acumulat peste 17 mii de vizualizări. Atentatul de pe aeroportul Atatürk, al patrulea şi cel mai sângeros comis în Turcia de la începutul anului, nu a fost încă revendicat, însă oficialii turci acuză gruparea jihadistă Stat Islamic (SI). În urma atacului, 45 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar aproape 300 au fost răniţi. Potrivit ultimelor informaţii, procurorii i-au identificat pe doi dintre agresori ca fiind cetăţeni ruşi. Un ziar apropiat guvernului de la Ankara a spus că cel care a pus totul la cale este un terorist cecen, care a fost pe lista celor mai căutaţi oameni din Rusia. Preşedintele turc a fost la aeroportul din Istanbul sâmbătă, ca să-i omagieze pe cei care au pierit în atentatul de marţi noaptea. Recep Erdogan s-a recules la memorialul ridicat în clădirea terminalului din aeroport.

În topul celor mai accesate ştiri se numără şi Mai multe persoane care au făcut parte din grupul secret pentru elucidarea situaţiei de la bănci au fost înlăturate din sistem sau au sfârşit tragic; Un şef de direcţie de la BNM, găsit intoxicat. Subiectul a acumulat peste 27 de mii de vizualizări. Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, care la fel,  care a fost membru unui grup secret format în august 2013, a mai vorbit şi despre mai multe persoane care au făcut parte din grupul secret, instituit de Guvernul Leancă pentru elucidarea situaţiei de la BEM, Banca Socială şi Unibank, sau care aveau acces la informaţiile acestui grup au fost înlăturate din sistem sau au avut sfârşit tragic.

Topul acestei săptămâni se încheie cu ştirea Fostul premier Filat, CONDAMNAT la 9 ani de închisoare, care a fost citită de peste 36 de mii de ori. Fostul premier Vladimir Filat a fost recunoscut vinovat de trafic de influenţă şi corupere pasivă şi a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată acum câteva clipe. Totodată, magistraţii de la Judecătoria Buiucani i-au aplicat o amendă de 60 de mii de lei. Mai mult, fostului premier i-a fost pus sechestru pe bunuri de peste 4 milioane de lei şi i-a fost retras „Ordinul Republicii”.