Potrivit documentului propus de Ministerul Justiţiei, „legea va fi aplicată condiţionat şi exclusiv faţă de persoanele bănuite, învinuite şi inculpate care manifestă căinţă activă în cadrul procesului penal, iar pentru persoanele condamnate – dacă sunt caracterizate pozitiv în perioada detenţie şi sunt evaluate psihologic ca fiind persoane care reprezintă risc de recidivă mediu sau redus”.

„Căinţa activă a persoanei se determină potrivit articolului 57 din Codul Penal, fără a ţine cont de criteriul gravităţii faptei comise”, se spune în proiectul de lege.

Totodată, în cazul persoanei amnistiate, procesul penal încetează la faza de urmărire penală sau la cea de judecare, dacă infracţiunea săvârşită nu prevede o pedeapsă mai aspră decât pedeapsa cu închisoare pe un termen de 7 ani. Nu vor fi amnistiaţi deţinuţii care au comis infracţiuni grave.
 
Potrivit proiectului de lege, persoanele eliberate din detenţie beneficiază de o indemnizaţie unică în mărime de 75% din salariul mediu lunar pe economie din anul precedent. Astfel, din bugetul de stat vor fi alocate 5,7 milioane de lei pentru indemnizaţiile de eliberare.

În prezent, în Republica Moldova se află în detenţie 8200 de persoane, dintre care 2 mii arestaţi preventiv.