Proiectul prevedea iniţial că o unitate convenţională va fi stabilită în mărime de 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârşit fapta. Ulterior, deputaţii au votat un amendament prin care au renunţat la mecanismul nou de calcul, dar au majorat totuşi unitatea convenţională până la mărimea fixă de 50 de lei.

Acelaşi proiect de lege prevede modificarea mecanismului de calcul a proporţiilor mari şi deosebit de mari la aprecierea gradului prejudiciabil al infracţiunilor – se propune calificarea drept proporţii mari a cuantumului echivalent cu 20 salarii medii lunare pe economie, iar pentru proporţiile deosebit de mari – 40 salarii medii lunare pe economie.

Pragul minim al amenzii contravenţionale va creşte de la 150 la 500 unităţi convenţionale pentru persoanele fizice şi de la 500 la 1500 unităţi convenţionale pentru persoanele fizice cu funcţie de răspundere şi persoanele juridice.
 
Totodată, pragul maxim al amenzii penale va fi majorat de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale pentru persoanele fizice şi de la 10.000 la 20.000 unităţi convenţionale pentru persoanele fizice care au comis infracţiunea din interes material; de la 20000 la 60000 pentru persoanele juridice.
 
Proiectul Ministerului Justiţiei propune şi recalificarea limitelor gradului minim al concentraţiei de alcool în sânge - de la 0,3 g/l la 0,5 g/l şi respectiv concentraţia de alcool în aerul expirat - de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l. De asemenea, va fi redus pragul gradului avansat al concentraţiei de alcool care va fi de 0,5 g/l în sânge şi de 0,3 mg/l în aerul expirat.