„Platon şi-a făcut de cap vreo patru ani prin Chişinău şi nimeni nu i-a făcut nimic. Acum, într-un timp record, este şi reţinut, şi arestat. Platon ştie multe şi a încercat să vorbească, din această cauză Plahotniuc a comandat arestarea lui. Platon a recunoscut că a cumpărat acţiunile lui Plahotniuc din BEM, după care a fost impus de către acesta să le vândă lui Ilan Şor. Platon putea să ofere informaţii şi despre implicarea lui Plahotniuc în spălarea celor peste 22 de miliarde de dolari proveniţi din Federaţia Rusă prin sistemul bancar moldovenesc. Este cunoscut faptul că Plahotniuc şi Poroşenko se află în relaţii apropiate, că au afaceri comunie”, a spus Năstase, citat de IPN.

Potrivit lui Andrei Năstase, o investigaţie corectă a furtului miliardului poate avea loc doar în condiţiile unei anchete externe. „Procuratura, care este controlată de Plahotniuc, niciodată nu-l va cerceta penal pe acesta. Pentru o investigaţie corectă trebuie să se implice organele de drept din SUA sau din statele din UE”, a spus Năstase.

Liderul PPDA a infirmat că oamenii de afaceri Victor şi Viorel Ţopa (despre care se spune că ar finanţa partidul DA) ar fi cercetaţi penal de către procurorii germani, aşa cum au tirajat unele mass-media. „Nu este adevărat.  Această presă aservită a prezentat un răspuns mai vechi dintr-o corespondenţă diplomatică în urma multiplelor cereri privind extrădarea lor. Aceste cereri au fost respinse. Victor şi Viorel Ţopa nu intenţionează să părăsească Germania”, a spus liderul PPDA.

În cadrul emisiunii, Andrei Năstase a dat asigurări că nu este şantajabil nici el, nici membrii din conducerea DA. „Nu am schelete în dulap. Sunt jurist, am obţinut totul legal. Când am format Platforma, i-am întrebat pe fiecare dacă nu are schelete în dulap şi le-am sugerat să se retragă”, a declarat politicianul.

Omul de afaceri Veaceslav Platon, fost deputat, a fost dat în urmărire internaţională de către procurorii din Republica Moldova pentru legături cu furtul miliardului şi tranzitarea printr-o bancă din Moldova a banilor din altă ţară în baza ordonanţelor judecătoreşti. Potrivit procurorilor, acţiunile respective au fost  puse la cale de către Platon. Omul de afaceri a fost reţinut la Kiev, în data de 25 iulie, ulterior fiind eliberat mandat de arest pe numele acestuia pentru 40 de zile.