Aşa cum a arătat Moldova Curată într-un articol publicat în anul 2014, în luna martie 2013, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) au organizat o licitaţie pentru procurarea unui set de echipament pentru audit energetic, destinat Agenţiei pentru Eficienţă Energetică. Câştigătoare a licitaţiei a fost declarată firma „Esco Voltaj”, al cărei fondator este, cu o cotă de 100 %, Mihail Stratan. Astfel, potrivit actului de constatare aprobat de CNI la 20 februarie 2014, contractul prin care a fost achiziţionat echipament în valoare de 36 416 euro, a fost semnat de către reprezentantul firmei „Esco-Voltaj” Valeriu Galeţchi, directorul ADR Nord Ion Bodrug şi directorul adjunct al AEE, Călin Negură, împuternicit prin procură de către Mihail Stratan.

După organizarea licitaţiei şi încheierea contractului, unul dintre partenerii din acest proiect, Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei, a sesizat CNI, cu solicitarea să verifice dacă la mijloc este sau nu un conflict de interese în condiţiile în care una dintre companiile participante la licitaţie îl are ca fondator pe conducătorul instituţiei beneficiare.

CNI a constatat că Mihail Stratan ar fi trebuit să informeze instituţia ierarhic superioară, adică Ministerul Economiei, despre faptul că este fondator al firmei care a câştigat licitaţia. La fel, funcţionarul s-ar fi aflat în conflict de interese atunci când a semnat procura pe numele adjunctului său. Potrivit CNI, prin procură, lui Călin Negură i-au fost date indicaţii concrete referitoare la semnarea contractului, respectiv, acesta nu avea libertate în luarea deciziilor. 

În timpul controlului efectuat de CNI, Mihail Stratan a depus declaraţii în scris şi a menţionat că nu a încălcat nicio lege, întrucât nu a semnat personal contractul şi licitaţia nu a fost organizată de AEE. „Pornind de la faptul că SRL „Esco-Voltaj”, în care eu sunt fondator, a devenit beneficiarul unui contract comercial în urma unei licitaţii publice, organizată de altă instituţie, în opinia mea, nu există o situaţie de conflict de interese în sensul conţinutului art. 2 din Legea nr.16/15.02.2008 cu privire la conflictul de interese”, a notat Mihail Stratan în explicaţiile depuse la CNI.

Cu toate acestea, atât Judecătoria sectorului Râşcani, cât şi Curtea de Apel Chişinău (la 7 iulie 2016) au dat câştig de cauză CNI. Mihail Stratan a solicitat în instanţă şi despăgubiri de la CNI, în valoare de un leu, argumentând că instituţia, prin acţiunile sale, „a ştirbit din autoritatea şi bunul său nume, atât în faţa colegilor, a subalternilor, cât şi a şefului său ierarhic”. Instanţa a respins această pretenţie.

Chiar dacă decizia Curţii de Apel Chişinău este definitivă, ea poate fi atacată în termen de două luni la Curtea Supremă de Justiţie. Mihail Stratan nu a răspuns la telefon, însă avocatul său, Iulian Balan, a declarat pentru Moldova Curată că va contesta hotărârea la CSJ.

Mihail Stratan deţine funcţia de director al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică de la fondarea acestei instituţii, în anul 2011. Agenţia este o structură subordonată Ministerului Economiei. Potrivit declaraţiei sale de avere pentru anul 2014, el deţine 4 firme (cota-parte - 100%): „Omni Invest”, „Ergo Casa”, „Eco Recycling” şi „Esco-Voltaj”. În alte două SRL-uri , „Artem Grup” şi „MWS Imex”, Mihail Stratan deţine o cotă de 33 %. Pentru anul 2012, demnitarul nu a declarat niciun venit din activitatea acestor firme.