„Reuniunea va avea loc la Geneva, mâine", a confirmat purtătorul de cuvânt al emisarului ONU, Jessy Chahine. Staffan de Mistura urmează să participe la convorbiri cu emisarul american pentru Siria, Michael Ratney, şi cu adjunctul ministrului de externe rus, Ghennadi Gatilov. Potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti, Gatilov a sosit deja luni la Geneva.

În paralel, şefii diplomaţiilor americană, John Kerry, şi rusă, Serghei Lavrov, urmează să aibă o întrevedere marţi în Laos, cu prilejul unei reuniuni a ţărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

La mijlocul lunii iulie, Moscova şi Washingtonul au convenit să coopereze militar în Siria împotriva grupărilor jihadiste Stat Islamic (SI) şi Frontul Al-Nosra, ramura locală a Al-Qaida.

Declanşat în martie 2011, conflictul sirian s-a transformat într-un război care implică o multitudine de actori la nivel local, regional şi internaţional. În urma conflictului din Siria şi-au pierdut viaţa peste 280.000 de oameni şi câteva milioane au fost nevoiţi să se refugieze.

De la începutul anului, la Geneva au avut loc două serii de convorbiri de pace sub egida ONU, fără progrese. Emisarul special al ONU a indicat recent că intenţionează o reluare a convorbirilor în luna august.