Fundaţia „Mecenat Chirurgie Cardiacă” a fost înfiinţată în urmă cu două decenii de către un grup de medici din Paris. Aveau un scop nobil: să opereze copiii din familii vulnerabile din întreaga lume, care au fost diagnosticaţi cu malformaţii cardiace şi nu dispuneau de resurse financiare pentru tratament. Proiectul a fost finanţat din donaţii făcute de persoane particulare sau organizaţii caritabile din Franţa. Aşa că mai mulţi copii din Moldova au avut şansa să fie trataţi de medicii francezi.

După mai mulţi ani, foştii pacienţi, unii dintre ei, părinţi deja, s-au revăzut astăzi, cu cei care le-au salvat viaţa. Unii erau atât de mici, încât nu-şi mai amintesc exact toate detaliile, dar spun că sunt emoţionaţi.

Prezent la eveniment, ambasadorul Franţei la Chişinău, Pascal Vagogne, a dat asigurări că proiectul va continua, chiar dacă numărul de cazuri s-a redus în ultimii ani datorită modernizării serviciilor medicale din Moldova.

Potrivit datelor statistice, anual, aproximativ 10 din 1000 de copii din toată lumea se nasc cu o malformaţie congenitală cardiacă.