„Eşecurile se ţin lanţ. Sărăcia e primul, desigur. Este eşecul tuturor celor ce au avut ocazia să facă reforme şi nu le-a făcut din varii motive. Nu am reuşit să avem o ţară de care să ne mândrim. Este marea mea tristeţe că oamenii, nici cât negru sub unghie, nu se mândresc că sunt din ţara aceasta. Nu le-o reproşez, chiar îi înţeleg. Ei au ajuns la acest sentiment treptat, deoarece, sincer vorbind, această ţară nu le-a dat nimic timp de 25 de ani, decât chinuri şi dezgust, şi bătaie de joc din partea guvernanţilor. Poftim alt eşec, nu am reuşit să construim o societate în care să existe armonie. Nu suntem prima societate cu diferite etnii. Totuşi la noi societăţile sunt paralele, nu avem o înţelegere şi un respect între naţionalităţile care locuiesc aici, din păcate. Există ignorare reciprocă. Trebuiau să vină diferite stimulente de sus, de la guvernare, pentru a integra această societate. În loc să o facă, politicienii ne asmut unii împotriva altora. Şi adevărul este că nici majoritatea, nici minorităţile nu văd de ce ar trebui să iubească acest stat – sentiment la care s-a ajuns „graţie” politicienilor iresponsabili”, a declarat Dumitru Alaiba, într-un interviu pentru Info-Prim NEO.

Totodată, fostul consilier guvernamental susţine că societatea noastră nu-şi merită politicienii, aşa cum se obişnuieşte să se spună. „Văd că tot mai des se vorbeşte că noi îi merităm, că ei sunt oglinda noastră. Ba nu-i merităm. Merităm ceva mult mai bine. Vorbind chiar despre actuala guvernare, matematic e uşor de demonstrat că noi nici măcar nu am votat pentru ei. Au votat 16% din oameni, o parte din ei forţaţi, cumpăraţi. Ei acum, ieşind şi spunând prin liderii lor de opinie că aceasta este guvernarea pe care o merităm, spun o minciună. Poate că 16% din populaţie merită această guvernare, dar alţii au votat altceva. Acum s-a ajuns la un nou record de neobrăzare. Dacă să ne uităm la sondaje, avem doar 10% din populaţie care consideră că ţara merge într-o direcţie corectă (ceea ce înseamnă că 90% cred invers), avem un Guvern fără legitimitate, avem o alianţă în Parlament formată în condiţii extrem de obscure, cu foarte mari suspiciuni de corupţie, avem un premier care se bucură de încrederea unui singur procent de populaţie. Iată guvernarea care o să ne felicite la 25 de ani de independenţă. Care independenţă? Independenţa înseamnă să fim independenţi de cei ce ne asupresc. Avem un stat ce nu ne reprezintă, ce a fost instaurat împotriva voinţei noastre, ce lucrează împotriva intereselor noastre. Nu e guvernarea noastră. Unica diferenţă este că această guvernare nu a fost instaurată de un stat străin să îi reprezinte deschis interesele”, a mai spus Dumitru Alaiba.

Întrebat cu ce ar putea compara independenţa Republicii Moldova şi cât de independentă este ţara noastră, fostul consilier a declarat: „Ţara aceasta este la fel de independentă cum este procuratura sau CNA-ul, sau oricare altă instituţie care ar trebui să fie independentă conform legii, da nu este. Noi avem o ţară independentă doar pe hârtie, dar nu de facto. O ţară independentă e bazată pe anumite legi, pe interesul oamenilor, deciziile luate la nivel de ţară sunt în interesul comun, nu în interesul cuiva, există dreptate, echitate, justiţie, încredere reciprocă dintre stat şi cetăţean. Aceste lucruri ne lipsesc, or anume ele sunt indispensabile unei ţări independente. Nu cred că suntem cu adevărat independenţi şi nu suntem pe deplin independenţi anume din cauza celor ce ne vor felicita cu prilejul sărbătorii. Când statul reprezintă orice alt interes decât interesele oamenilor, atunci e cam greu să numim acel stat cu adevărat liber şi independent. În cazul nostru, guvernarea prezentă reprezintă nu un stat străin, ci o singură persoană.”

„Nu trebuie să dăm vina pe alţii, decât pe noi, dar, în primul rând, pe cei care ne-au condus. Ei au făcut greşeală după greşeală, nu au avut dorinţa sinceră de a construi ţara, ei niciodată nu s-au grăbit, ei întotdeauna au avut timp. E justificat să facem această constatare simplă după 25 de ani de eşecuri cu un pas înainte şi doi înapoi. După statistici să ne uităm, în Republica Moldova, în jurul perioadei de a obţine independenţa, oamenii trăiau mai bine decât în România. În România lucrurile sunt mult mai bune acum decât erau cu 25 de ani în urmă. Iată că, după 25 de ani, lucrurile s-au inversat. Cineva a construit ţara, altcineva a preferat să o distrugă, furând-o an de an”, a menţionat fostul consilier guvernamental.

Despre emigrarea în creştere, Dumitru Alaiba a menţionat că nu-i judecă pe cei care decid să plece. „Cred că în momentul în care devii pesimist şi nu crezi în viitorul acestei ţări, decizi să pleci. Deloc nu îndrăznesc să dau vina pe cineva care pleacă. Ei nu pleacă de bună voie, ei sunt alungaţi de un sistem care le este străin, de un sistem construit nu pentru ei. Oamenii merită să aibă o viaţă bună şi ei vor avea o viaţă mai bună - dacă nu aici, atunci în altă ţară. Nu trebuie învinuiţi. Plecând, ei iau o decizie deloc uşoară. Şi eu am plecat, apoi am revenit, nu e o decizie uşoară să iei şi să pleci. Fiecare ia această decizie cu greu, cu jumate de inimă”, a spus Alaiba.

Întrebat de ce a revenit în ţară, odată ce a studiat, locuit şi muncit câţiva ani peste hotare, Dumitru Alaiba a spus: „Simt că aici pot să fac cea mai mare diferenţă. Fiind în ţara ta, poţi influenţa lucrurile cumva mai mult. Sunt într-o perioadă a vieţii când vreau să ajut, să nu trăiesc doar pentru mine. Cred că e un mod destul de primitiv de a-ţi trăi viaţa gândindu-te doar la tine şi, poate, la câţiva membri ai familiei tale. Trăim într-o societate. Nu poţi să ai o viaţă bună tu şi familia ta atunci când în jurul tău lumea moare de foame. Cred că ar trebui să ne gândim şi la cei din jur, nu doar la noi”.


Dumitru Alaiba şi-a făcut studiile în Moldova şi după - în Finlanda. Timp de cinci ani, a lucrat în consultanţă internaţională, a locuit în Finlanda, Letonia, Austria şi România, coordonând proiecte de dezvoltare în alte aproximativ 20 de ţări din CSI şi Balcani. Din 2009 a lucrat în Guvernul Republicii Moldova în diferite poziţii, din 2013 – în poziţia de şef al Secretariatului Consiliului Economic al prim-ministrului, contractat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Şi-a dat demisia în momentul învestirii Guvernului Filip, considerând că acest guvern este cel mai nelegitim pe care l-a avut vreodată Republica Moldova.