Datele arată că în 2015 instituţiile medicale erau asigurate în proporţie de 84,3% cu medici, cu 1,5 la sută mai puţin decât în 2014. Cea mai afectată regiune de lipsa doctorilor este cea de Sud, unde instituţiile medicale dispun de doar 73% dintre doctorii necesari.

Cele mai asigurate cu medici sunt spitalele din raionul Donduşeni (sută la sută) şi Drochia – 100,9%. Tot în proporţie de 100% este asigurat cu medici şi spitalul de la Comrat.

În municipiul Bălţi însă, sectorul spitalicesc a cunoscut o diminuare masivă. Dacă în 2014, spitalele erau asigurate cu medici în proporţie de cu 94,8%, în 2015, ponderea acestora a scăzut cu 28,7%, mai scrie E-sanatate.md.

Şi asistenţa medicală primară este afectată de lipsa medicilor. Cel mai afectat în anul 2015 a fost raionul Ştefan-Vodă. Centrele de sănătate de aici sunt acoperite în proporţie de doar 63,3% cu medicii de familie necesari. În schimb, zonele cele mai asigurate cu medici de familie sunt Chişinău, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Ocniţa, Sângerei, Soroca, Călăraşi, Criuleni, Şoldăneşti, Comrat şi Ceadâr-Lunga. Acestea dispun de doctori în proporţie de peste 90%.

Nici în secţiile consultative lucrurile nu merg prea bine la capitolul asigurare cu medici. Cu toate acestea, bolnavii din Chişinău şi raioanele Donduşeni, Edineţ, Ocniţa, Sângerei şi Soroca se pot bucura de o accesibilitate mai mare a doctorilor. În aceste regiuni, secţiile consultative sunt acoperite cu peste 90% medici de specializare îngustă.

Raioanele asigurate cu cei mai puţini medici cu specializare îngustă în secţiile consultative sunt: Făleşti, Floreşti, Glodeni şi Cantemir. Acestea dispun de cel mult 70 la sută dintre doctorii necesari.

Pentru a opri exodul doctorilor, dar şi plecările din sistemul medical, Ministerul Sănătăţii a elaborat un nou mecanism de salarizare în funcţie de performanţe. Metoda nouă presupune că doctorilor urmează să le fie oferit un salariu fix plus indicatorii de performanţă, dar şi alte norme şi garanţii salariale.