„În toate ţările civilizate businessul mic şi mijlociu este pilonul economiei şi este protejat de către stat prin acordarea unor facilităţi fiscale şi a liniilor speciale de creditare cu dobânzi reduse. În Republica Moldova în pofida mai multor strategii sterile, întreprinderile micro, mici şi mijlocii, care constituie circa 97 % din numărul total al întreprinderilor din ţara, nu au, practic, nicio susţinere din partea statului.

Guvernarea criminală în loc să utilizeze în anii precedenţi o parte din rezervele valutare în scopul deschiderii unei linii speciale de creditare cu dobânzi facile pentru businessul mic şi mijlociu, a sustras peste 30 % din aceste rezerve în interesul unui grup de escroci, care a devalizat sistemul bancar naţional cu câteva zeci de miliarde de lei”, spun membrii DA.

„Astfel, antreprenorii mici şi mijlocii au fost afectaţi mai grav în urma furtului miliardelor în comparaţie cu întreprinderile mari, întrucât acest segment în permanenţă a avut mai multe probleme în privinţa accesului la finanţe. Creşterea preţurilor cu 30-40 % la utilajul, echipamentul şi resursele necesare producerii agricole, precum şi dublarea dobânzilor la credite a contribuit la falimentul miilor de antreprenori mici. Celelalte, în marea lor majoritate, se află în pragul insolvenţei. Drept consecinţă, antreprenorii mici completează în proporţii mari rândurile imigranţilor. De asemenea, actualul sistem de impozitare pentru antreprenorii mici comportă o povara fiscală mai mare în comparaţie cu ceilalţi agenţi economici, deoarece nu ţine cont absolut de loc de cheltuielile efectuate din partea întreprinderilor mici”, se mai arată în declaraţie.

Mai mult, reprezentanţii mişcării protestatarii menţionează: „Guvernarea actuală continuă politica sugrumării micilor antreprenori, care activează în baza patentei fără să le ofere o alternativă funcţională. În pofida mai multor promisiuni, regimul nu a recurs la un dialog constructiv cu reprezentanţii acestui segment important. Din nou venim cu constatarea că regimul Plahotniuc mimează reformele, şi cea mai elocventă dovadă este faptul că sute de antreprenori mici, peste jumătate de an după instaurarea guvernului nocturn, au venit la clădirea guvernului să protesteze”.

Amintim că Asociaţia Micului Business a protestat astăzi în faţa Guvernului.