În Nota Informativă a documentului, Ministerul de Interne argumentează că o bază de date ADN le-ar permite oamenilor legii să identifice infractorii, persoanele dispărute sau decedate în urma catastrofelor naturale, a accidentelor în masă, a infracţiunilor de omor sau a actelor de terorism. În această ordine de idei, autorul documentului propune înregistrarea genetică judiciară şi condiţiile în care va fi realizată, scrie BizLaw.md.

Astfel, ar urma ca datele privind ADN-ul să fie preluate de la:

  • bănuiţi, învinuiţi şi inculpaţi;
  • persoane condamnate definitiv pentru săvârşirea infracţiunilor grave, deosebit de grave şi excepţional de grave, în cazul în care nu a fost prelevat material biologic în cadrul procesului penal;
  • cadavrele neidentificate;
  • persoanele decedate în rezultatul unor situaţii excepţionale sau a infracţiunilor cu caracter terorist;
  • persoanele dispărute şi rudele până la gradul II de rudenie inclusiv;
  • în cazul urmelor biologice prelevate de la faţa locului.
Totodată, proiectul prevede prelevarea datelor ADN şi de la persoanele care activează în domenii cu risc sporit, adică genişti, medici de la medicina legală, angajaţi din domeniul tehnico-criminalistic, pompieri şi membri ai echipajelor aeronavelor. Autorii mai fac trimitere şi la dreptul de efectuare a unui screening în masă, pentru „stabilirea unei situaţii de fapt ori pentru identificarea persoanei”.

Prelevarea materialului biologic pentru înregistrarea genetică se va realiza în cadrul subdiviziunilor Inspectoratului General al Poliţiei al Ministerului Afacerilor Interne, de către personalul Centrului de Medicină Legală.

Informaţiile despre persoane se vor păstra diferit, în funcţie de caz. În termeni maximi, acestea se vor păstra în baza de date a MAI până persoana va împlini 80 de ani sau după 25 de ani de la prelevarea lor.

Pentru realizarea înregistrării genetice judiciare sunt necesari aproximativ 3,5 milioane de euro, plus cheltuieli anuale de până la 500 de mii de euro.

Comentarii şi sugestii asupra proiectul legii cu privire la înregistrarea genetică judiciară pot fi făcute până la sfârşitul acestei luni.