Factorii de decizie ai SUA, Casa Albă, Departamentul de Stat, instituţiile financiare internaţionale şi FMI trebuie să arunce o privire proaspătă asupra Republicii Moldova, o ţară mică, dar importantă din Europa de Est, atenţionează cunoscutul analist geopolitic din SUA Theodore Karasik, expert în securitate şi membru al Lexington Institute. Într-un articol publicat pe blogul Congresului american, cu titlul „Tywin Lannister de Moldova?”, expertul vorbeşte despre corupţia din Republica Moldova, ameninţările la adresa securităţii ţării noastre şi, în special, despre oligarhul Vladimir Plahotniuc ca despre o figură odioasă care a făcut din RM un „stat-compromat, bazat pe şantaj” şi un „stat poliţienesc”.

Cu peste 21700 de vizualizări, următorul articol în top este „Sergiu Sagaidac sugerează Procuraturii o listă a persoanelor care trebuie audiate în dosarul jafului de la bănci; Oligarhul Vladimir Plahotniuc, cap de afiş, urmat de alte 23 de nume”.

Sergiu Sagaidac, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, care a făcut mai multe dezvăluiri cutremurătoare despre cum s-a petrecut jaful la această instituţie financiară, dar şi despre atentatele repetate la viaţa lui, începute imediat după ce şi-a dat demisia, propune responsabililor de la Procuratura Generală o listă a persoanelor care trebuie audiate în dosarul jafului din sistemul bancar. „Reţinerile care au fost sunt doar de ochii lumii. Nu zic că aceste persoane nu sunt vinovate, dar pe lângă ele este o piramidă întreagă. Există cei de prim rang care au avut grijă şi au controlat acest proces. Vreau să ajut Procuratura Anticorupţie şi să dau nişte nume. Aş vrea ca şi Delegaţia UE să monitorizeze ca aceste persoane să fie audiate şi să aibă statut de martor sau bănuit”, a declarat Sergiu Sagaidac în cadrul emisiunii Interpol de la TV7.
 
Monopoliştii presei, susţinuţi de justiţie; Judecătoria Centru a respins cererea de chemare în instanţă a Consiliului Concurenţei, care îi protejează pe afaceriştii Plahotniuc şi Lozovan este următoare ştire din top cu peste 20 de mii de vizializări.

Judecătoria sectorului Centru a respins cererea de chemare în instanţă a Consiliului Concurenţei, depusă de Jurnal TV, prin care postul nostru solicita implicarea instituţiei în identificarea neregulilor cu privire la acordarea licenţelor de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Asta după ce Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor de Autor şi Conexe Apollo a constatat, în 2012, că prim-vicepreşedintele PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc şi afaceristul Dan Lozovan controlau pe atunci şase şi, respectiv, şapte posturi TV şi de radio. Jurnal TV a acţionat în judecată Consiliul Concurenţei după ce acesta a respins mai multe sesizări privind monopolizarea pieţei media din Moldova.
 
Topul continuă cu ştirea „Republica Moldova, condamnată la CEDO pentru condiţiile inumane în care este deţinut Andrei Baştovoi” care a fost citită de aproximativ 20 de mii de internauţi.

Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru condiţiile dezastruoase în care este deţinut Andrei Baştovoi, deputat în primul Parlament şi semnatar al Declaraţiei de Independenţă, acuzat într-un dosar despre care unii comentatori spun că ar fi fabricat la comandă. Curtea a constatat, în unanimitate, violarea articolului 3 din Convenţie, în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, şi a obligat Guvernul să achite despăgubiri de 5,700 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 650 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.
 
În topul celor mai citite ştiri se află şi Republica Moldova rămâne fără suport bugetar din partea Băncii Mondiale; Alex Kremer: Cauza de bază a fraudei din sectorul bancar NU a fost înlăturată, care are peste 18 mii de vizualizări.

Cauza de bază a fraudei de proporţii care a avut loc în sistemul bancar din Republica Moldova nu a fost încă eliminată în trei cele mai mari bănci din ţară, în condiţiile în care adevăraţii beneficiari finali ai acţiunilor acestora nu sunt încă cunoscuţi. În aceste condiţii, Banca Mondială nu va acorda suport bugetar până când problema din sectorul bancar nu va fi soluţionată. Declaraţiile aparţin directorului de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, şi au fost făcute în cadrul unui interviu pentru revista Profit.
 
Cu peste 17 mii de vizualizări, următorul articol în top este Modul în care Guvernul implementează reformele în ultimele patru luni: Nicio schimbare la CNA şi o anchetă lentă privind jaful de la bănci, printre principalele RESTANŢE

Aproximativ 30 la sută din acţiunile prevăzute în Foaia de Parcurs privind agenda de reforme asumată de Guvern au fost implementate cu deficienţe, iar alte 20 la sută nu au fost nici măcar iniţiate sau dacă au fost iniţiate sunt departe de scopul prevăzut. Cifrele se conţin în aplicaţia lansată de experţii de la ADEPT, Expert-Grup şi Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în cadrul Raportului de monitorizare a implementării reformelor prioritare asumate ale Guvernului la 11 martie 2016. 
 
Topul continuă cu ştirea PD, PL şi PCRM nu vor audieri parlamentare despre mersul anchetei jafului de la bănci: „Se încearcă să se pună totul pe spatele unei persoane” care are peste 16500 de vizualizări.

Majoritatea parlamentară, dar şi comuniştii nu au susţinut propunerea PLDM şi PSRM de a organiza audieri parlamentare despre mersul anchetei privind jaful de la cele trei bănci din Republica Moldova. Cele două fracţiuni au solicitat ca şefii de la SIS, CNA, precum şi procurorul general să prezinte în Parlament ultimele informaţii despre investigaţiile în curs pentru a descoperi cine sunt vinovaţii de jaful de la bănci, dar şi actorii politici implicaţi.
 
În topul celor mai citite ştiri cu aproximativ 16 mii de vizualizări se află şi Controversatul proiect de modificare a Codului Audiovizualului, elaborat de oamenii lui Plahotniuc, aprobat în prima lectură: „Nu interzice propaganda, dar va ruina televiziunile independente”

Controversatul proiect de modificare a Codului Audiovizualului, elaborat de oamenii oligarhului Vladimir Plahotniuc, a trecut de prima lectură. Documentul a fost criticat dur de jurnalişti şi de reprezentanţii societăţii civile care afirmă că sub paravanul protejării de propaganda rusească, se urmăreşte monopolizarea pieţei mediatice şi anihilarea administrativă şi financiară a instituţiilor de presă libere. Potrivit acestui proiect, radiodifuzorii ar urma să fie obligaţi ca, din volumul zilnic de emisie, opt ore să pună pe post produs autohton şi acesta să fie difuzat neapărat de la ora 6:00 până la 00:00. Totodată, cel puţin şase ore din cele opt trebuie să fie difuzate în orele de maximă audienţă, dintre care cel puţin patru ore să fie în limba română.
 
Cariera, averea şi dosarele Adrianei Beţişor: Procurorul a obţinut un milion de lei la nunta sa, deţinând prin mandat două automobile este ultima ştire din top, cu peste 12.000 de accesări.

În 2015, Adri­ana Beţi­şor, pro­cu­rora care, la 30 de ani încă neîm­pli­niţi, a reu­şit cea mai răsu­nă­toare con­dam­nare din isto­ria R. Mol­dova, cea a unui ex-premier, s-a căsă­to­rit cu şeful inte­ri­mar al Dire­cţiei Anti­fra­udă a Inspec­to­ra­tu­lui Fis­cal Prin­ci­pal de Stat, ajuns în fun­cţie la mai puţin de un an de la reţi­ne­rea în fla­grant a fos­tu­lui şef al aces­tei dire­cţii. Întâm­plă­tor sau nu, din gru­pul de pro­cu­rori care s-au ocu­pat de acel dosar, la etapa ini­ţi­ală, a făcut parte şi Adri­ana Beţi­şor. La nuntă, cei doi soţi fun­cţio­nari au adu­nat nu mai puţin de un milion de lei (!), sau, mai exact, 31 de mii de euro, 11,5 mii USD şi 170 mii de lei. Tot în 2015, acu­za­toa­rea de stat a intrat în pose­sia unui auto­mo­bil nou, Skoda Octa­via, fabri­cat în ace­laşi an. „Maşina apa­rţine unei per­soane ple­cate peste hotare şi care mi-a dat drep­tul să o folo­sesc”, sus­ţine Beţi­şor, informează Ziarul de Gardă.