„De ce ofensaţi 100 de mii de oameni care ies în Piaţă cu motive extrem de grele ca să mai aibă nevoie adiţional şi de finanţare? Ei ies în stradă pentru că sunt prădaţi şi batjocoriţi. De ce să ofensaţi 100 de mii de oameni, spunându-le că ies în Piaţă fiind finanţaţi? Aţi discutat cu oamenii de la proteste, v-a spus cineva că a fost plătit ca să vină la proteste? Eu sunt unul dintre susţinătorii Platformei ca cetăţean, ca unul dintre cei 100 de mii din Piaţă, dar nu o controlez, nu am nicio formă de influenţă asupra Platformei. Dar Platforma nici nu are nevoie ca cineva s-o subvenţioneze financiar! Platforma este formată din oameni conduşi de cu totul altă busolă a moralităţii”, a declarat Viorel Ţopa, în cadrul emisiunii Alb&Negru, de la Unimedia.

Totodată, omul de afaceri afirmă că e firească apariţia Partidului Politic Platforma DA. „Eu personal am salutat chestia asta. În caz contrar, toată energia, toată revolta în ce ar trebui să se materializeze? În voturi pentru partidele care nu au ieşit la proteste? În voturi pentru partide complice guvernării sau opoziţie de buzunar?”, a adăugat Viorel Ţopa.

Despre jaful din sectorul bancar, omul de afaceri a menţionat că beneficiarul final este, indiscutabil, Vladimir Plahotniuc şi că banii nu vor fi întorşi atâta timp cât oligarhul va continua să controleze toate instituţiile statului. 

„Bineînţeles că miliardul nu poate fi returnat înainte de a-i scoate de la conducere pe cei care au participat la furt. Cu actuala Procuratură, justiţie, CNA, miliardul nu poate fi returnat. Imediat ce instituţiile statului vor ieşi de sub controlul unui individ de la Nobil Club, miliardul poate şi va fi returnat. Ca fost bancher, vă spun că banii nu au fost scoşi cu sacii, el a plecat în conturi. Orice mişcare poate fi trasată în maxim o săptămână-două. Problema nu e că miliardul nu poate fi găsit, ci că nu este căutat. Beneficiarul final este, indiscutabil, Plahotniuc. Nimeni altcineva nu-şi putea permite acest lucru. Pentru o asemenea tranzacţie trebuie să fie subjugată Banca Naţională, Procuratura, justiţia şi Centrul Anticorupţie. Dacă măcar o instituţie din cele sus-numite şi-ar face funcţia instituţională nu ar fi fost posibil jaful miliardului. Aici trebuie să menţionez şi Guvernul, care a acţionat ca un veritabil complice”, afirmă Viorel Ţopa.

Întrebat în context despre dosarul penal pe numele fostului premier Vladimir Filat, omul de afaceri a spus că acesta a fost fabricat şi că deşi Filat a fost complice cu Plahotniuc, acum este victima unui dosar politic.

„Gurin a mers în Parlament cu unele acuzaţii asupra lui Filat, dar acele acuzaţii nu se regăsesc în rechizitoriu. Deci lucrurile sunt atât de fabricate! Suspectez că Filat a fost complice la furtul miliardului. Plahotniuc când fură ceva încearcă, de regulă, să „ungă” mai mulţi oameni, ca să aibă pe cine da vina. Modul în care are loc judecata în cazul Filat prezintă procesul ca unul motivat politic. Dacă Filat este vinovat, atunci modul în care justiţia din RM îşi face treaba mai mult îl disculpă decât îl acuză”, a menţionat Ţopa. Întrebat despre relaţia sa cu Filat, omul de afaceri a răspuns: „Eu cu Filat am avut comunicări până în 2011, după care în relaţia noastră a intervenit marea lui trădare, când a ajuns la răscrucea istorică de a salva RM şi a trădat Republica Moldova”.

Cât despre finalitatea în dosarul Filat, omul de afaceri a menţionat că acesta va fi tergiversat la maxim. „Am putea dura ani de zile. Lui Plahotniuc nici nu-i trebuie să fie condamnat Filat, pentru că dacă condamnat atunci sentinţa va deveni publică şi toţi vor vedea ce prostii a scris acolo Beţişor. Lui îi trebuie pur şi simplu să-i ţină gura închisă lui Filat”, spune Viorel Ţopa.

În ceea ce ţine de viitorul Republicii Moldova, Viorel Ţopa a declarat că regimul va cădea, inevitabil. „Un stat capturat nu poate exista mult timp. Regimul oricum va cădea. Întrebarea e dacă acest lucru se va întâmpla în timp scurt, ca să rămână posibilitatea de a-ţi aranja viaţa în ţară, sau atât de târziu, când în RM vor rămâne doar hoţi. Peste 10 ani sper ca RM să fie o ţară liberă, cu o justiţie corectă, cu toţi cei vinovaţi, inclusiv de furtul miliardului - traşi la răspundere, iar oamenii buni care au fost nevoiţi să-şi caute pribegii prin Europa să vină înapoi şi Republica Moldova să devină un stat european veritabil, care să se bucure de încredere. Dar pentru toate acestea trebuie să dăm jos hunta de la guvernare”, a conchis Viorel Ţopa.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.