Şeful Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a declarat că ţara se află într-o situaţie de risc, iar Uniunea Europeană îşi manifestă îngrijorarea faţă de această epidemie, care se poate extinde brusc.

„Sunt înregistrate câteva focare în regiunea Odesa, iar riscul ca această boală să pătrundă în Republica Moldova este foarte mare. Măsurile care urmează a fi întreprinse sunt foarte serioase. Este necesară implicarea instituţiilor de stat, pornind de la grăniceri şi terminând cu primăriile din localităţi, poliţia şi alte organe care urmează să întreprindă măsuri pentru a preveni pătrunderea acestei boli pe teritoriul ţării”, a declarat directorul general al ANSA, Gheorghe Gaberi.

Conform estimărilor, şeptelul de porcine din ţară este de 700 de mii de capete în sectorul privat, dintre care 20% sunt din segmentul corporativ, iar restul exploataţii agricole. De asemenea, în gospodăriile silvice sunt înregistraţi circa 2500 de mistreţi. Astfel, în cazul pătrunderii virusului în ţară, pierderile vor fi extrem de mari.

De asemenea, Gaberi a îndemnat populaţia să nu ascundă cazurile de gripă, deoarece în cazul infectării, animalele mor în circa 5 zile, iar virusul se transmite extrem de rapid şi la bovine. „Nu evitaţi să informaţi dacă vă sunt afectate animalele. Dacă ele se îmbolnăvesc, acestea trebuie nimicite”, a precizat şeful ANSA.

Ultimul focar de pestă porcină a fost înregistrat recent în Ucraina la 2 km de la frontiera moldo-ucraineană, motiv pentru care importul de carne din regiune a fost sistat.

Cu toate că virusul nu se transmite oamenilor, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor nu recomandă consumul cărnii animalelor bolnave.