„La ieşirea din mica localitate, în direcţia satului vecin, Ciobanca, şoseaua se intersectează cu un drum pietruit care duce la complexul de vile „Casa Verde”, după cum indică panoul din intersecţie. Umbrit de coroanele arborilor, prin care lumina pătrunde cu greu, drumul intră adânc în pădurea de stejari şi se opreşte la o barieră, în faţa unui teren liber. Alături sunt parcate un BMW sport şi un Mercedes-Benz elegant. Paznicul tocmai ce conduce două perechi de tineri care au venit să viziteze şantierul. Sub geana pădurii se zăreşte o casă din lemn şi piatră. În apropiere, alta e în proces de construcţie. Aici, în plin Codru, pe o suprafaţă de câteva hectare se va întinde ceea ce proprietarul numeşte „Elveţia Moldovei”, scrie RISE.

Potrivit sursei, şantierul din Pădurea Căpriana este amplasat pe locul fostelor grădini ale oamenilor din sat. Începând cu octombrie 2008, loturile agricole au fost cumpărate, unul câte unul, de Conreir SRL. Firma a fost fondată de omul de afaceri Boris Doneţ. Noul proprietar a comasat terenurile şi a cerut autorităţilor schimbarea destinaţiei acestora.

„La doar o lună de la decizia Guvernului, Boris Doneţ a vândut firma, la pachet cu terenurile a căror destinaţie a fost schimbată, la preţul oficial de 5400 de lei. Noul asociat unic al Conreir SRL a devenit cetăţeanul cipriot Igor Rimmer. Graba cu care s-au făcut tranzacţiile arată că Doneţ a pregătit terenul pentru şantierul lui Rimmer, în condiţiile în care, conform Legii privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului, terenurile agricole nu pot fi vândute cetăţenilor străini sau companiilor cu capital străin. Boris Doneţ vine cu propriile argumente pentru tranzacţiile făcute în 2010 şi susţine că nu mai are relaţii de afaceri cu Rimmer”, scrie sursa.

RISE scrie că existe documente care-l contrazic: „Serghei Simciuc, actualul administrator al Conreir SRL, este partener de afaceri cu fiica lui Boris Doneţ, Marina. În Plado SRL, companie care are ca obiect de activitate „prestări servicii şi consultanţă pentru afaceri şi management”, cei doi împart capitalul social în cote. Mai mult, denumirea firmei figurează şi în adresa de e-mail a Fauri SRL – companie deţinută de Doneţ şi care, în 2014, a câştigat la Căpriana o licitaţie publică pentru atribuirea unui contract de peste 3 milioane de lei”.

În scurt timp, conform investigaţie, modificarea destinaţiei terenului de 7 hectare de lângă Căpriana s-a făcut „în legătură cu construcţia Complexului social, turistic pentru odihnă”. La modul practic, însă, acesta s-a materializat într-un complex de vile de clasă lux. Pe site-ul oficial, proprietarul propune mai multe tipuri de case, cea mai mică fiind de 120 de metri pătraţi.

„Simciuc spune că, de fapt, compania nu vinde vile, ci doar loturi de teren asigurate cu infrastructura necesară – drum, apeduct şi canalizare, energie electrică, internet. Ulterior, cumpărătorul îşi construieşte singur vila, cu respectarea unor cerinţe arhitecturale impuse de vânzător. Dar, la o întâlnire cu un potenţial client, un reporter RISE incognito, administratorul Conreir SRL a menţionat şi posibilitatea de a contracta firma pentru efectuarea lucrărilor de construcţie. Însă nu direct, ci prin intermediul unei echipe muncitori cu care clientul încheie un contract”, se mai notează în articol.

„Pe cele 7 hectare din inima Codrilor, compania Conreir SRL a scos la vânzare aproape 50 de loturi. În medie, preţul unui lot trece de 2 milioane de lei, iar cu tot cu vilă, cei „care preţuiesc valoarea naturii” ar trebui să mai scoată din buzunar alte 3 milioane de lei”, precizează autorii investigaţiei.
 

Conform investigaţiei, Rimmer este acum cetăţean al Ciprului. Pe mai multe site-uri de profil, acesta apare în calitate de participant la turnee de golf, inclusiv în Republica Moldova. Igor Rimmer deţine funcţii de conducere în сâteva firme cipriote, fiind implicat în afaceri şi în Kazahstan, în special pe piaţa imobiliară şi a materialelor de construcţie. În Republica Moldova, pe lângă firma care deţine cele şapte hectare în Pădurea Căpriana, Rimmer mai are un centru de birouri, nefinalizat încă. Acesta e situat pe bd. Ştefan cel Mare din capitală. Tot aici, Boris Doneţ, cel care i-a vândut cipriotului firma Conreir SRL în 2010, construieşte, prin firma sa – Fauri SRL, cinci blocuri locative „de elită”. În ultimii ani, Igor Rimmer a stat mai mult în Bulgaria, unde s-a implicat în afaceri hoteliere şi imobiliare. Aici, figurează ca asociat în circa 20 de firme, majoritatea fiind înregistrate la aceeaşi adresă din Razlog, un oraş turistic din sud-vestul Bulgariei situat la poalele munţilor Pirin.

„Din acest motiv, în 2013, jurnaliştii de la săptămânalul financiar Bancherul l-au inclus pe Rimmer în topul oamenilor de afaceri din zone offshore cu business-uri în Bulgaria”, subliniază RISE Moldova.