Printre numeroasele abateri, expertul Iurie Morcotîlo a indicat că ordinul de constituire a grupului de lucru, semnat de primar a fost emis după lansarea achiziţiei publice.

Pe lângă acestea, nu s-a coordonat publicarea anunţului de invitaţie a buletinului de achiziţie pe un site al Uniunii Europene, deoarece această achiziţie era finanţată din două surse, prima fiind bugetul municipiului Chişinău, iar a doua fiind un credit al Corporaţiei Internaţionale Financiare. „Una dintre condiţiile Corporaţiei Internaţionale Financiare este că la asemenea achiziţii să se publice anunţul pe un site al UE cu cel puţin 45 de zile înainte de depunerea documentelor”, a declarat Iurie Morcotîlo.

De asemenea, experţii au identificat trei factori care indică că achiziţia a fost aranjată şi există un risc de corupţie. „Am identificat că componenţa grupului de lucru la deschidere, la evaluare şi la adjudecarea contractului a fost diferită. La evaluare au fost schimbate două persoane – nu au fost Nistor Grozavu şi Petru Ghilaş. Aceste persoane au apărut la adjudecarea contractului, dar nu au fost prezente şi la deschiderea ofertelor”, a subliniat expertul, adăugând că în dosarul de achiziţii publice nu există procese verbale care ar argumenta schimbarea membrilor, fapt care generează un risc de corupţie sau de aranjare pentru a decide ce companie va fi câştigătoare.

„Trei persoane din grupul de lucru nu au semnat declaraţia de confidenţialitate şi imparţialitate. Aceste persoane sunt Dorin Chirtoacă, care a fost preşedintele grupului de lucru, Nistor Grozavu şi Petru Ghilaş. Dacă nu semnează, există riscul că sunt conflicte de interese şi conform cadrului legal, Agenţia de Achiziţii Publice ar putea anula în aşa caz licitaţia”, a declarat Iurie Morcotîlo.

Totodată, unul dintre factorii de risc al acestei achiziţii este şi legătura dintre companiile participante le licitaţie. Astfel, StracoGrup şi compania câştigătoare Delta ACM, ar fi coordonat ofertele în aşa fel încât Delta ACM să câştige.

Totodată, expertul a declarat că pe cei doi kilometri de drum reperat au apărut gropi şi fisuri, iar pe alocuri există deja porţiuni neacoperite cu asfalt. Pe lângă acestea, pe trotuare, printr-un stat gros de asfalt creşte iarbă.

Amintim că pentru reconstrucţia străzii Alecu Russo au fost cheltuiţi 100 de milioane de lei, iar termenul de dare în exploatare a fost modificat de câteva ori.

Acum drumul are şase benzi de circulaţie, au fost amenajate trei sensuri giratorii, la intersecţie cu bulevardul Moscova, strada Nicolae Dimo şi strada Mihail Sadoveanu.