Pe lângă faptul că sistemele de iluminat vor fi modernizate, acestea le vor reduce din costuri, spun primarii. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Săptămânii Energiei Durabile, organizate cu sprijinul Uniunii Europene. 

Agenţia pentru Eficienţă Energetică a aprobat proiectele depuse de 13 primării din întreaga ţară, în valoare totală de aproximativ 28 de milioane de lei, însă la prima etapă doar nouă localităţi au obţinut subvenţii. 

În cadrul ceremoniei de semnare a contractelor de finanţare, unii primari au profitat de ocazie pentru a-şi exprima recunoştinţa, dar şi necazul.

„Eu o să spun câteva cuvinte din partea primarilor din sate, că numai aceştia de la oraş vorbesc. Vreau să vă spun că după ce am făcut semnătura aceasta am început să visez frumos, dar vreau să visez şi durabil. De aceea, găsiţi miliardul, daţi-l băieţilor de la fond şi o să facem treabă bună!”, a menţionat Iacob Guja, primarul satul Şestaci, raionul Şoldăneşti.

Aleşii locali spun că sistemele de iluminat public nu au mai fost modernizate din perioada sovietică, iar în alte localităţi practic lipsesc. 

„Eu sper şi cred că o să fie un proiect care o să arate frumos şi foarte bine şi implicit o să fie şi foarte econom pentru localitate. Pentru că în ziua de azi ca să menţii un sistem public de iluminat stradal cu metodele şi cu utilajele vechi este foarte foarte costisitor şi primăriile mai mici nu pot să-şi permită”, a mai spus Iacob Guja.

„Să vă spun cinstit, iluminare stradală nici nu a fost în localităţile noastre. Sunt nişte localităţi mici, îndepărtate şi de la centrul raional. La moment îmi doresc foarte mult iluminare stradală. Este binevenit pentru siguranţa cetăţenilor, să poată să iasă la aceeaşi plimbare, dar să fie în siguranţă”, a menţionat Svetlana Cealâcu, primarul comunei Chioselia Mare din Cahul.

„După calculul pe care l-am elaborat anterior, se primeşte la 30- 35% reducere, deci cu aceşti bani noi putem construi diverse proiecte. Un plafon pe care îl utilizăm consumă circa 150 de W, iar plafonul care va fi instalat recent 35 de W, deci diferenţa este destul de mare”, a declarat şi Ion Creţu, primarul comunei Răzeni, Ialoveni.

Acum, după ce au semnat contractele, beneficiarii urmează să găsească antreprenorii care vor realiza lucrările. Localităţile care au câştigat proiectul vor trebui să asigure o contribuţie proprie în mărime de 25 la sută din suma investiţiilor. Potrivit directorul interimar al Fondului pentru Eficienţă Energetică, Octavian Creştin, primăriile vor primi sume diferite, în funcţie de numărul de corpuri de iluminat şi de cablajul necesar. În total, 47 de localităţi care au depus cereri vor beneficia de finanţare din partea Uniunii Europene, valoarea proiectului fiind de circa 75 de milioane de lei.