Cu această ocazie, la Chişinău vor fi organizate mai multe acţiuni de comemorare a poetului. Evenimentele vor începe la ora 10:00, cu depuneri de flori şi un program cultural la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sânt. La ora 14:30, în incinta Muzeului Naţional de Istorie se va desfăşura evenimentul cultural cu genericul „Omagiu poetului Mihai Eminescu”. În cadrul acţiunii vor evolua mai mulţi artişti. 

Născut ca Mihai Eminovici, al şaptelea dintre cei unsprezece copii ai căminarului Gheorghe Eminovici şi ai Ralucăi Eminovici, Eminescu a fost un poet, prozator şi jurnalist, considerat de cititori şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Eminescu a fost un membru foarte activ al societăţii politico-literare „Junimea”, unde fusese invitat de criticul şi omul politic Titu Maiorescu şi a lucrat ca redactor la „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator.

A publicat primul său poem la 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu în şedinţa din 25 ianuarie 1902.