„Această fotografie tocmai mi-a trimis-o un prieten din SUA. E coperta uneia dintre cele mai tari reviste despre pompieri... Este o onoare enormă pentru mine”, a scris Dumitru, pe pagina sa de Facebook.

În 2015, Dumitru Polşcin a fost desemnat „Pompierul anului”. A devenit însă cunoscut în toată ţara după ce primăvara aceasta a cerut ajutorul oamenilor pentru a putea ajunge la un training renumit pentru pompieri, FDIC, organizat în SUA. Pentru a merge la training, Dumitru avea nevoie de 5.000 de dolari pentru călătorie, înregistrare la conferinţă, viză pentru SUA, cazare şi mese timp de o săptămână. A pornit o campanie de colectare de fonduri, în urma căreia au fost adunate 2.865 de dolari. Deşi nu era întreaga sumă de care avea nevoie, pompierul a reuşit totuşi să meargă la training.

Atunci pompierul a sensibilizat foarte multă lume prin mesajul său. Dumitru Polşcin spunea că îşi doreşte foarte mult să ajungă la training pentru a învăţa cât mai multe lucruri pentru a le împărtăşi cu colegii săi.

„Participarea la această conferinţă este foarte importantă pentru mine şi colegii mei pompieri. Dacă voi reuşi să particip la această conferinţă, mă voi întoarce cu aceste cunoştinţe noi în Moldova şi le voi împărtăşi cu colegii mei salvatori pentru a ne îndeplini mai bine datoria de a salva şi proteja vieţile oamenilor. Vă dau cuvântul meu că voi face tot posibilul să transmit cunoştinţele şi colegilor mei, pe măsură ce lucrăm în fiecare zi pentru a păstra oamenii în siguranţă”, a fost mesajul pompierului.

 

Conferinţa Internaţională pentru instructor de pompieri FDIC 2016 a durat 10 zile, timp în care pompierii au avut parte de instruiri şi aplicaţii, demonstrându-şi performanţele şi făcând schimb de experienţă. La conferinţă au participat 30 mii de pompieri din SUA şi Canada, Dumitru Polşcin fiind unicul pompier din Europa. Acasă pompierul a revenit cu diplome, impresii şi experienţe pe care le-a prezentat într-un filmuleţ realizat cât timp s-a aflat în SUA.


Anul trecut, Dumitru Polşcin a fost şi protagonistul unui reportaj la Jurnal TV, graţie celor peste 100 de autospeciale în miniatură, colecţionate de pompier de-a lungul carierei sale.