Proiectul de lege, adoptat recent în lectură finală de Parlament, prevede că angajaţii CNA vor putea efectua controale inopinate în cadrul tuturor instituţiilor publice, pentru a verifica dacă angajaţii acestora corespund criteriilor de integritate. În cazul în care salariaţii vor pica testul, responsabilitatea în acest sens îi va reveni conducătorului instituţiei.

Astfel, CNA îşi va rezerva dreptul să recomande celor care l-au numit în funcţie de şef să-l demită. Proiectul de lege poate genera abuzuri, atenţionează reprezentanţii societăţii civile, care solicită, în acest sens, preşedintelui Nicolae Timofti să trimită iniţiativa la reexaminare.

„Centrului Naţional Anticorupţie îi revine prea multe puteri de verificare, dar şi de influenţare a demisionării conducătorilor instituţiilor publice. În condiţiile în care CNA nu se bucură de o încredere mare în societate. În condiţiile în care nu este clar dacă însuşi angajaţii CNA dispun de acea integritate profesională, ne întrebăm cum ar putea ei efectua acele controale în privinţa altor instituţii de stat”, a declarat expertul Centrului de Resurse Juridice, Sorina Macrinici.

Reprezentanţii serviciului de presă al Preşedinţiei nu au răspuns la telefon pentru a oferi comentarii.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.