Despre aceasta anunţă Amnesty International Moldova care a înregistrat plângerile cetăţenilor. Organizaţia face apel către factorii de decizie din cadrul Guvernului şi al Autorităţilor Publice Centrale cu privire la inadmisibilitatea încălcării drepturilor civile şi politice ale cetăţenilor, în particular al dreptului la libera asociere şi exprimare.

De asemenea, instituţia care luptă pentru drepturile omului se arată îngrijorată de acţiunile întreprinse de factorii de decizie faţă de cei patru protestatari, supuşi urmăririi penale, în urma protestului din 24 aprilie. Experţii afirmă că acţiunile acestor persoane au fost calificate, în mod arbitrar, drept „organizare a dezordinilor în masă”.
 
„Dorim să amintim guvernanţilor că, în conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, cât şi a Pactului Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice şi ale Legii privind întrunirile, toate persoanele au dreptul de a desfăşura acţiuni publice, în condiţii de pluralism politic, democraţie şi stat de drept. Într-un stat de drept nu sunt admisibile dosarele politice, intimidarea, hărţuirea membrilor şi simpatizanţilor partidelor de opoziţie, a persoanelor care participă la proteste antiguvernamentale. Într-un stat de drept, fiecare persoană, acuzată de comiterea unor contravenţii, trebuie să aibă parte de un proces echitabil”, se spune în declaraţia Amnesty International
 
Experţii le cer guvernanţilor să ţină cont, în acţiunile lor, de prevederile documentelor naţionale şi internaţionale în domeniul drepturilor omului, semnate de Republica Moldova.
 
Amnesty International Moldova cere autorităţilor crearea unei Comisii speciale, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile, pentru investigarea imparţială şi independentă, a tuturor circumstanţelor cu privire la urmărirea penală a protestatarilor, precum şi cu privire la alegaţiile de intimidare ale reprezentanţilor partidelor de opoziţie.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.