Aliona Litvinov a fost numită în funcţia de şef adjunct al Direcţiei Relaţii Publice din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare în 2011. Fosta şefă a Biroului Naţional Central Interpol, Valentina Litvinov, este angajată la aceeaşi instituţie în 2015. Iniţial a fost şefă a Secţiei Relaţii Externe, iar de la sfârşitul lunii martie conduce Direcţia Relaţii Publice, al cărei adjunct este propria fiică.

La solicitarea Jurnal TV, conducerea Departamentului Instituţiilor Penitenciare a oferit un răspuns oficial în care se spune că în cazul familiei Litvinov nu există un conflict de interese, deoarece ruda aflată în subordinea directă a unui funcţionar public nu îşi exercită de facto funcţia. Asta pentru că Aliona Litvinov, şef adjunct al Direcţiei Relaţii Publice, se află în concediu pentru îngrijirea copilului. Pe de altă parte, preşedintele Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan, spune că angajarea unor persoane care sunt în relaţii de rudenie, în special de gradul I, provoacă inevitabil un conflict de interese. 

„Indiferent de concediu de maternitate, concediu de boală, concediu anual de odihnă, nu se schimbă esenţa situaţiei. Două rude lucrează în cadrul aceleaşi instituţii, respectiv probabilitatea ca să fim în prezenţa unui eventual conflict de interese este foarte mare”, susţine preşedinta Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

Totodată, Valentina şi Aliona Litvinov nu au fost angajate prin concurs. Conducerea Departamentului Instituţiilor Penitenciare spune că ele au fost selectate în baza abilitaţilor profesionale. Instituţia face referire la „Regulamentul cu privire la satisfacerea serviciului de către angajaţii sistemului penitenciar”, aprobat printr-o hotărâre de Guvern în anul 1997. Totuşi Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, în vigoare din 2008, stipulează că ocuparea funcţiei publice se face doar prin concurs, promovare, transfer sau detaşare. 

Solicitat să comenteze această situaţie, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a declarat că angajaţii instituţiilor penitenciare sunt funcţionari publici cu statut special şi că, în unele cazuri, pot fi angajaţi fără concurs.

Nu este pentru prima dată când cele două funcţionare apar în atenţia opiniei publice. În decembrie 2012, Valentina Litvinov, care era atunci şefă a Biroului Naţional Interpol, a fost audiată în Comisia parlamentară pentru securitate, în legătură cu acuzaţiile comuniştilor precum că Vladimir Plahotniuc ar fi fost urmărit de Interpolul din Italia. Valentina Litvinov nu a confirmat şi nici nu a infirmat informaţia, dar în scurt timp s-a pensionat.

De cealaltă parte, Aliona Litvinov a fost în atenţia Comisiei Naţionale de Integritate. În septembrie 2014, CNI a sesizat Procuratura Generală după ce a constatat că funcţionara nu şi-a declarat toată averea, dar procurorii au emis ordonanţă de refuz cu privire la pornirea urmării penale. Valentina Litvinov şi Aliona Litvinov nu au fost de găsit pentru a comenta acuzaţiile.