„Angajatorii s-au pomenit ostaticii populismului politic. Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova constată cu regret faptul încălcării procedurilor la adoptarea prezentei Hotărâri, prin absenţa consultărilor şi avizului Guvernului pentru iniţiativa înaintată. Suntem convinşi că la adoptarea unor asemenea amendamente, cu aplicarea procedurilor democratice, se putea ajunge la o formulă inteligentă, agreată de toţi cei asupra căror se răsfrânge efectul ei”, se spune în declaraţia CNPM.

Ulterior, cu scopul de a se sincroniza cu decizia Parlamentului, Guvernul aprobă Hotărârea prin care declară 1 iunie drept zi nelucrătoare cu recuperare prin ziua de 25 iunie, contrar principiului previzibilităţii activităţilor economice, remarcă reprezentanţii patronatelor.

„S-a introdus o notă de haos în activitatea întreprinderilor, deoarece instituţiile preşcolare imediat au declarat zi liberă fără a avea o bază juridică. Bază juridică trebuie să servească Hotărârea Guvernului publicată în Monitorul Oficial până la survenirea evenimentului, lucru imposibil de realizat într-un timp atât de scurt. CNPM cere politicienilor şi factorilor de decizie să renunţe la populism şi să aplice rigorile democratice în adoptarea deciziilor în spiritul Acordului de Asociere cu UE”, se mai spune în declaraţie.

Amintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, deputatul PL Alina Zotea a venit în Parlament cu iniţiativa de a declara 1 iunie drept zi liberă, iniţiativă care a şi fost votată, doar că proiectul nu prevedea modificarea Codului Muncii, ci doar modificarea Hotărârii Parlamentului nr. 433-XII din 26 decembrie 1990.

Ieri Guvernul nu a stat prea mult pe gânduri şi a oferit liber bugetarilor pentru astăzi, chiar dacă nu a a operat modificările necesare în Codul Muncii. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.