Documentul a fost elaborat de către Direcţia locativ-comunală şi amenajare a teritoriului, în parteneriat cu Asociaţia Obştească „Parcurile Viitorului”.
 
În proiect sunt prezentate patru zone unde ar putea fi strămutaţi comercianţii de obiecte de artizanat lângă Teatrul „Mihai Eminescu”: bulevardul Grigore Vieru, strada pietonală de pe Bulgară, piaţa din faţa magazinului UNIC şi pasajul subteran de la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare şi strada Ciuflea.

„Pietonala din strada Bulgară este o zona mai mică, dar destul de liniştită şi interesantă pentru a fi ocupată cu asemenea funcţiuni. Actualmente, în preajma acestei străzi pietonale se află Pretura sectorului Centru şi comerţul cu mărfuri kitsch ar putea da o alură negativă acestei zone. În schimb comerţul cu obiecte veritabile ar aduce un plus de valoare zonei, dar şi posibilitatea creării unui pol de atracţie şi extindere în viitor”, se spune în schiţa de proiect.

Proiectul propune amenajarea mai multor elemente de atracţie: Monumentul lui Mihai Eminescu al cărui postament va fi reabilitat, havuzul ascuns cu jocuri de apă şi lumină, pavilionul de şah, tunelul îndrăgostiţilor, etc. Zona verde a scuarului va fi izolată de zonele carosabile prin garduri vii din arbuşti decorativi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

(Click pentru a vedea schiţa de proiect)