Vladimir Plahotniuc deţine şi cetăţenia Federaţiei Ruse. După ce în anul 2011 s-a descoperit că Plahotniuc are dublă identitate, Vlad Ulinici fiind numele politicianului pentru cetăţenia română, acum a apărut dovada că oligarhul are şi a treia cetăţenie, cea rusă.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a publicat copia paşaportului rusesc care îi aparţine lui Plahotniuc. Actul de identitate a fost eliberat pe numele Plahotniuc Vladimir Gheorghievici, născut pe 1 ianuarie 1966, în RSS Moldovenească.

Cu peste 18 de mii de vizualizări, următorul articol în top este „Guvernarea a trecut linia roşie: Cei trei manifestanţi, arestaţi în mod stalinist; Statul capturat de Plahotniuc încearcă să ne întoarcă în cuşca fricii”.

Guvernarea a trecut linia roşie. Regimul oligarhic intimidează cetăţenii activi. Cei trei protestatari au fost reţinuţi în stil stalinist, chiar dacă sunt manifestanţi paşnici. Declaraţiile au fost făcute de către reprezentanţii Consiliului Marii Adunări Naţionale şi segmentele aderente. Totodată, membrii Consiliului au menţionat că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să continue lupta cu oligarhia criminală şi să nu cedeze.

„După 24 aprilie, am constatat că trăim într-un stat poliţienesc. Acest stat începe a acţiona în cel mai mârşav mod. Ce se întâmplă în ţara noastră? Pentru că câteva persoane au vrut să treacă prin zona publică, strada Bulgară, care a fost în mod ilegal îngrădită de poliţişti, ceea ce a provocat aceste îmbrânceli, acest conflict. Iată, drept consecinţă, regimul oligarhic începe a intimida cetăţenii activi. Scopul lor este foarte clar. Timp de un an a mers procesul de deşteptare a poporului, iată după ce poporul s-a ridicat şi a început să acţioneze, statul capturat, care este controlat absolut de Plahotniuc, încearcă să ne întoarcă în cuşca fricii – acesta este scopul lor. Noi nu avem dreptul să cedăm, deoarece dacă pierdem această bătălie, Republica Moldova nu va vedea soarele libertăţii”, a declarat Alexandru Slusari.
 
Topul continuă cu subiectul Socor, despre vizita oligarhului în SUA: O greşeală din partea guvernului american să se asocieze cu o asemenea persoană în ochii opiniei publice şi o lovitură de propagandă în favoarea lui Plahotniuc, care are peste 16 mii de vizualizări.

Cunoscutul analist politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, crede că vizita prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc, în Statele Unite este un succes pentru propaganda acestuia. Totodată, expertul califică această vizită drept o încercare din partea lui Plahotniuc pentru a obţine legitimitate politică, dar şi un fel de aprobare simbolică din partea Statelor Unite.

„Este o încercare din partea domnului Plahotniuc de a obţine o legitimitate politică, un fel de aprobare simbolică din partea Statelor Unite. Dacă dânsul este primit la Washington înseamnă că Statele Unite aprobă dictatura lui Plahotniuc în Republica Moldova. Aşa doreşte dânsul să interpreteze această vizită, aşa va proceda propaganda domnului Plahotniuc în Republica Moldova - îl va prezenta ca un fel de ales al Americii.” este de părere analistul politic.
 
În top intră şi Eşec total pentru propaganda mediatică a lui Plahotniuc; Consiliul Atlantic: Întrevederile au fost neoficiale, deci nu pot fi atribuite experţilor noştri

Întâlnirile pe care oligarhul Vladimir Plahotniuc le-a avut în cadrul Consiliului Atlantic au fost neoficiale. Astfel, toate declaraţiile făcute în cadrul întrevederilor nu pot fi atribuite reprezentanţilor Consiliului Atlantic.

Este declaraţia Consiliului Atlantic care, într-o declaraţie pentru Unimedia, accentuează că este o instituţie independentă şi nu reprezintă Guvernul Statelor Unite.

Precizările instituţiei de peste ocean deconspiră astfel informaţiile manipulatoare din comunicatele venite de la PD, potrivit cărora Vladimir Plahotniuc ar fi primit asigurări de la reprezentanţii Consiliului Atlantic că Moldova va beneficia de „mai mult sprijin” din partea Statelor Unite. Această ştirea a fost accesată de peste 14 de mii de ori.
 
Ştirea Partidele care guvernează RM după 2009, pe cale de dispariţie; Arcadie Barbăroşie: „Poţi amăgi un om sau doi oameni, dar nu o societate” a fost citită de peste 13 de mii de internauţi şi este următoarea ştire în topul Jurnal.md.

Cea mai recentă măsurare în cadrul Barometrului Opiniei Publice (BOP), prezentată ieri de Institutul de Politici Publice, confirmă prăbuşirea popularităţii partidelor declarate pro-europene care domină scena politică începând cu 2009, terenul cedat fiind recuperat de partidele din opoziţie. Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, crede că această situaţie s-a conturat în special după furtul miliardului de dolari din sistemul bancar.

„Dacă urmărim sondajele realizate în ultimii doi ani, atunci observăm că într-o perioadă scurtă de timp după alegerile din noiembrie 2014 opinia publică era puţin mai favorabilă, puţin mai calmă, nu atât de pesimistă. Imediat după scandalul cu furtul miliardului, care a zguduit din temelie societatea, opinia publică, clasa politică şi a generat în societate crize, opinia publică a răspuns în mod corespunzător. Pesimismul social a atins valori măsurabile, socialmente vorbind, mari”, a menţionat expertul, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
 
Un alt articol de top este Comisar european, dezamăgit de parcursul RM: Marea problemă nu o reprezintă adoptarea reformelor, ci implementarea lor; Crizele politice au fost generate artificial care a fost accesat de este 12 mii de ori. 

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn, se arată dezamăgit de starea de lucruri din Republica Moldova.

Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, oficialul a declarat că situaţia era cu mult mai promiţătoare atunci când ţara noastră a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Hahn a subliniat că marea problemă a Moldovei nu o reprezintă adoptarea reformelor, ci implementarea lor.

„Ca mulţi alţii, sincer, sunt dezamăgit de evoluţia Moldovei în ultimul an, după ce în 2014 situaţia arăta mult mai promiţătoare odată cu semnarea Acordului de Asociere”, a declarat Johannes Hahn.
 
Topul acestei săptămâni se încheie cu ştirea Verdictul Judecătoriei Centru: Câte 30 de zile de arest pentru cei patru protestatari reţinuţi ieri de poliţie care a fost citită de 12 mii de internauţi. 

Cei patru protestatari reţinuţi de poliţie au fost plasaţi în arest pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Centru, după o şedinţă care a durat opt ore. Protestatarii au fost aduşi la Judecătoria Centru de către poliţişti echipaţi cu bastoane, veste antiglonţ şi căşti de protecţie. Pe durata şedinţei de judecată, în faţa judecătoriei au protestat zeci de oameni care au venit să-i susţină pe manifestanţii reţinuţi şi au scandat „Libertate!”.