O sumă de doar 0,4 la sută din PIB este destinată Armatei Naţionale, potrivit Expert-Grup care a elaborat un infografic în acest sens.

Potrivit experţilor, în ultimii ani, finanţarea apărării naţionale nu a fost o prioritate pe agenda naţională de dezvoltare. Începând cu anul 2009, sumele alocate pentru acest sector au scăzut brusc. 

Această tendinţă nu a suferit schimbări nici după anul 2014, când situaţia de securitate din regiune s-a înrăutăţit subit. 

Chiar şi în condiţiile constrângerilor bugetare existente, fondurile alocate pentru construcţia apărării naţionale nu se folosesc în cel mai optim mod, spun experţii.

Astfel, pe parcursul ultimului deceniu nu au fost finalizate procesele de reformare a apărării naţionale şi nici documentele de programare strategică pentru acest sector, care să ghideze planificarea apărării naţionale pe o perioadă lungă de timp.

De asemenea, lipsa documentelor strategice a determinat faptul că structura Armatei Naţionale este învechită, fără să fie ajustată noilor realităţi de securitate şi constrângeri de finanţare.

Expert-Grup recomandă autorităţilor majorarea treptată a alocărilor pentru apărare la media regională.

„În condiţiile în care 10% din teritoriu nu este controlat de autorităţile centrale, iar securitatea din regiune s-a înrăutăţit semnificativ, este imperativă schimbarea atitudinii faţă de apărarea naţională şi de a repune sectorul dat în priorităţile de dezvoltare a ţării”, atenţionează experţi.