„În spaţiul public este prezentată informaţia potrivit căreia cetăţeanul Valerian Mânzat îndeplineşte funcţia de avocat în cadrul SA Moldovagaz. Este de menţionat că la 7 mai 2015 acesta a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, în baza hotărârii judecătoriei sect. Râşcani, mun. Chişinău. De asemenea, recent acesta a fost amendat de poliţia de patrulare şi a demonstrat un comportament neadecvat în public, prin care, în opinia noastră, prejudiciază imaginea operatorului energetic de importanţă naţională”, se spune în petiţia adresată Guvernului, Ministerului Economiei, Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe.

Conform prevederilor metodologiei în vigoare, toate cheltuielile Moldovagaz sunt acoperite din contul tarifelor achitate de consumatorii de gaze naturale, respectiv toate veniturile încasate de Valerian Mânzat de la SA Moldovagaz sunt suportate de consumatori la modul direct, afirmă experţii.

„Având în vedere cele enunţate, solicităm respectuos prezentarea următoarei informaţii de interes public:
1. În baza căror relaţii contractuale Valerian Mânzat încasează venituri de la Moldovagaz?
2. Care este motivul contractării serviciilor de la V. Mânzat, dacă Moldovagaz dispune de propria subdiviziune juridică în cadrul întreprinderii?
3. Care este cuantumul total al veniturilor încasate de Valerian Mânzat de la Moldovagaz pe întreaga durată a relaţiilor contractuale între ei?
4. Ce sume din aceste venituri au fost acceptate în scopuri tarifare?
5. Cine din conducerea Moldovagaz este responsabil pentru controlul rezultatelor activităţii lui Valerian Mînzat?”, sunt întrebările indicate în petiţie.

„Deoarece informaţia solicitată este de interes public şi nu prezintă secret de stat, solicităm să fie respectat dreptul de acces la informaţie în baza legislaţiei în vigoare în conformitate cu termenul prevăzut de aceasta”, conchide petiţia semnată de experţii Sergiu Tofilat, Sergiu Ungureanu şi Ruslan Surugiu.

Aici puteţi vedea şi semna petiţia.