Platforma DA cere eliberarea imediată a celor reţinuţi şi încetarea acţiunilor de intimidare şi teroare asupra protestatarilor.

„Vom acorda asistenţă juridică şi vom fi alături de fiecare protestatar care a manifestat cu bună credinţă, care şi-a spus păsul la acţiunile noastre de protest. Totodată, ne adresăm Ambasadei SUA şi Delegaţiei Uniunii Europene să intervină pe canalele diplomatice pentru a opri teroarea lui Plahotniuc şi a zbirilor săi din instituţiile coercitive capturate”, se arată în mesajul lansat de Platformă.

Totodată, reprezentanţii mişcării protestatare au anunţat că mâine, la ora 11:00, va fi organizată o conferinţă de presă în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu tema: „Acţiunile ilegale şi criminale ale regimului faţă de cetăţenii Republica Moldova”.

Vă prezentăm mai jos mesajul integral lansat de Platforma Demnitate şi Adevăr:

În dimineaţa zilei de 5 mai 2016, începând cu orele 6:30, la indicaţia ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, subordonat oligarhiei de sorginte criminală Vladimir Plahotniuc, uzurpatorul puterii de stat din Republica Moldova, a dat buzna în casele mai multor cetăţeni, participanţi la protestele populare, pentru a-i percheziţiona şi a-i escorta la secţiile de poliţie.

Acţiunile abuzive ale poliţiei ar avea loc în baza art. 285 alin. 1.2, CP şi se referă la manifestanţii din 24 aprilie curent, care au fost provocaţi de forţele de ordine ale lui Plahotniuc, de aşa-zişii „tituşki” din formaţiunile paramilitare şi banditeşti ale oligarhului, care au mişunat toată ziua în preajma instituţiilor şi obiectivelor acestuia în compania poliţiştilor şi a persoanelor deghizate în poliţişti.

În tentativa sa eşuată de a transforma protestul paşnic din 24 aprilie 2016 într-un 7 aprilie 2009, guvernarea a pus în aplicare aceleaşi mijloace şi practici, precum şi experienţa aceloraşi torţionari, aflaţi şi azi în fruntea poliţiei şi a structurilor paramilitare paralele. 

Provocările au început la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare cu strada Mihai Eminescu, unde două microbuze au intrat practic în protestatarii care se deplasau spre sediul lui Plahotniuc, GBC, din bulevardul Cantemir.

Ulterior, la intersecţia străzii Bulgară cu Ştefan cel Mare, participanţii la protest au fost provocaţi de cordoane de poliţişti, paramilitari şi „tituşki”.
Mulţimea provocată a cerut retragerea acestora din preajma imobilului aflat în întregime în proprietatea lui Plahotniuc. În acel moment, aceştia au declanşat recipientele cu gaze paralizante şi au lovit în mod brutal protestatarii.

Aplicarea forţei în asemenea circumstanţe a constituit o depăşire clară a necesităţii obiective, întrucât marea majoritate a protestatarilor şi-a continuat drumul spre obiectivul anunţat iniţial – sediul GBC al oligarhului.

Prin urmare, considerăm că acţiunile poliţiei lui Plahotniuc din Săptămâna Luminată, coordinate de Zubic, Jizdan, Pînzari şi alţi torţionari de la 7 aprilie 2009, nu sunt întâmplătoare, acestea fiind declanşate într-un context în care populaţia este preocupată de pregătirea pentru iminenta sărbătoare creştină.

Practicile staliniste de a da năvală în casele oamenilor demonstrează o dată în plus că  Republica Moldova a devenit o dictatură de tip juntă.
Instituţiile coercitive atacă oamenii care se revoltă pentru că statul lui Plahotniuc le-a furat miliardul, i-a sărăcit, i-a lăsat fără cei dragi şi apropiaţi, alungaţi de regimul criminal peste hotarele ţării, iar în prezent îi împovărează zilnic cu peste 10 000 000 de lei, dobânda achitată de stat sistemului financiar-bancar controlat de Plahotniuc şi structurile mafiote din exteriorul ţării.

În aceste condiţii, facem apel către cetăţenii ţării să nu se lase intimidaţi, să depăşească sentimentul de frică şi de rob pe care încearcă să-l inducă criminalul numărul unu al Moldovei.

Cerem eliberarea imediată a celor reţinuţi şi încetarea acţiunilor de intimidare şi teroare asupra protestatarilor, care şi-au revendicat drepturile constituţionale.

Vom acorda asistenţă juridică şi vom fi alături de fiecare protestatar care a manifestat cu bună credinţă, care şi-a spus păsul la acţiunile noastre de protest.

Totodată, ne adresăm Ambasadei SUA şi  Delegaţiei Uniunii Europene să  intervină pe canalele diplomatice pentru a opri teroarea lui Plahotniuc şi a zbirilor săi din instituţiile coercitive capturate.

Noi nu cedăm, iar în perioada următoare vom relua cu toată hotărârea şi determinarea acţiunile noastre împotriva regimul criminal, până la Victoria finală.

Anunţăm, pentru mâine, 6 mai, orele 11:00, o conferinţă de presă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la tema: Acţiunile ilegale şi criminale ale regimului faţă de cetăţenii Republica Moldova.

Sus fruntea, Cetăţeni ai Moldovei!

Consiliul Marii Adunări Naţionale, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, Segmentele sociale aderente la mişcarea protestatară