În acelaşi timp, invitaţii şi-au exprimat scepticismul că starea de lucruri va fi schimbată de către actuala guvernare. 

„Presa din ţara noastră în lipsa unor mecanisme eficiente de reglementare, pentru că CCA nu asigură un control eficient asupra pieţei audiovizualului în speţă, din acest considerent, piaţa noastră este una cu tendinţe de dezvoltare primitivă în sensul acela care o persoană a reuşit să pună mâna pe mai multe instituţii media şi a utilizat în scopul ăsta inclusiv metode de corupţie. Şi acuma unele televiziuni ne povestesc cât de bine lucrează miniştrii PD, dar ce este diferit acuma este multitudinea de posibilităţi de informare” , a declarat directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

În context, Nadine Gogu, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent a afirmat: „Oamenii de la ţară încă mulţi dintre ei au acces doar la posturile de televiziune transmise prin eter, nu prin cablu, respectiv, au acces la televiziunile cu acoperire naţională, care sunt deţinute de un singur patron plus televiziunea publică”.

„Dacă un politician are sub stăpânire 7, 8, 9 organisme de presă atunci asta înseamnă capturare, este un atac la sursa de informare. Ele au în vedere un singur lucru 1% de adevăr şi 99% de dezinformare”, a subliniat jurnalistul Valeriu Saharneanu.

Potrivit experţilor media, guvernanţii doar mimează reformele în domeniu. „ În opinia mea principala problemă constă în faptul că politicienii, guvernanţii noştri promit să facă reforme şi nicidecum nu le fac, dar mimează anumite reforme de faţadă, cu care încearcă să mai măsluiască puţin partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, să ofere susţinere financiară, însă pe domeniul mass-media chiar suntem într-un punct mort. Eu nu cred că noi ne puteam aştepta la ceva bun din partea clasei politice actuale din Republica Moldova, eu cred că jurnaliştii trebuie să lucrăm mult mai mult pentru consolidarea breslei”, a precizat Petru Macovei.

„Acuma putem vorbi despre această catastrofă în Republica Moldova, când avem 80% din presă care aparţine unui centru politic şi restul care se zbat să explice că nu este corect. Am vrut să apar cu iniţiativa ca CNI şi CCA să fie format de societate civilă , să dăm breslei jurnalistice să formeze CCA, dar nu am avut nicio susţinere. Ei vor să controleze totul şi de asta avem ce avem acum”, a mai spus Saharneanu.

 Invitaţii emisiunii s-au referit şi la problema accesului la informaţiile publice, precum şi la lipsa de transparenţă a reprezentanţilor unor servicii de presă. Ei au dat drept exemplu comunicatele emise marţi de către ofiţerul de presă al PD despre vizita în Statele Unite a membrilor acestei formaţiuni politice.

„ Chiar ceea ce s-a întâmplat cu vizita unei delegaţii din RM despre care nimeni nu ştia, era delegaţie guvernamentală, delegaţia PD şi nu a existat niciun comunicat de presă să se răspundă foarte clar ce fel de delegaţie, cine a achitat costurile, zero transparenţă pe acest segment . Dacă în Republica Moldova vom continua pe aceeaşi undă a manipulării, ne vom trezi la următoarele alegeri cu un o situaţie similară cu cea din Rusia”, a menţionat Macovei.
 
Angajaţii Serviciului de presă al Guvernului şi ai celui al PD nu au fost de găsit pentru comentarii. Potrivit raportului Freedom House, mass-media din Republica Moldova este parţial liberă, iar în clasamentul întocmit de organizaţia „Reporteri fără frontiere”, ţara noastră a cedat patru poziţii faţă de anul precedent, situându-se pe locul 76 din 180 de state analizate.