„Lucrurile nu se schimbă. Aţi văzut chiar ieri ce au discutat experţii media. La toate dezbaterile experţii au spus că Republica Moldova are nevoie de un alt Cod al Audiovizualului. Eu susţin acest lucru. Un cod care are deja zece ani şi-a învechit anumite lucruri sau unele lucruri nu au fost incluse acolo. Când o lege este amendată de multe ori, ea devine cu mai multe probleme. Noi la ora actuală avem nevoie de un nou Cod al Audiovizualului. El a fost elaborat de societatea civilă a trecut expertiza Consiliului Europei, a fost dezbătut public, însă el nici nu a fost înregistrat. Trebuie de schimbat modul de numire a membrilor CCA şi trebuie de redus numărul lor, conform acestui proiect sunt numai cinci membri. De asemenea, noul Cod al Audiovizualului trebuie să prevadă şi procentajul minim de produs autohton care trebuie transmis. Nu este normal ca televiziunile din Republica Moldova să paraziteze, dar ele parazitează. Marea lor majoritate parazitează”, a menţionat Năstase.

 „Cea ce priveşte CCA, rămân la părerea că este o instituţie aservită, o instituţie captivă a statului. Ea nu reglementează nimic, nu se ocupă de problemele audiovizualului, nici măcar nu vine cu propuneri pentru modificarea legislaţiei. Ei stau acolo pentru a proteja posturile TV ale lui Plahotniuc care manipulează opinia şi spun minciuni de se face amar în gură. Cam astea ar fi problemele cheie. În 2014, Asociaţia a pregătit un proiect de lege în care am menţionat toate problematicile, care a fost înregistrat după care a fost aruncat la coş. Acolo erau nişte lucruri legate de proprietarii TV”, a explicat Năstase.

„Problema publicităţii, problema măsurării audienţei, problema frecvenţei şi problema digitalizării. Acestea erau problemele enumerate. Din păcate, nu s-au luat înseamnă, pentru că există un interes major ca audiovizualul din Republica Moldova să rămână aşa cum este el, să nu fie schimbat, iar acest interes îl au cei care au capturat instituţiile de reglementare, care au capturat presa, audiovizualului şi îl folosesc în interes de business. Instituţiile de reglementare ale audiovizualului sunt aservite politic şi captive. Mă refer la CCA, la Consiliul Concurenţei care nu vrea să reglementeze problema monopolului”, a adăugat Vasile Năstase.

Preşedintele Asociaţiei APOLLO a menţionat că o altă problemă a televiziunilor din Republica Moldova este pirateria. Chiar dacă numărul posturilor TV care transmit filme piratate s-a redus, această problemă continuă să existe.

 „Analiza statistică comparativă demonstrează că din luna mai 2015 există o scădere a nivelului de piraterie. La momentul actual au rămas foarte puţine posturi de televiziune asupra cărora există această suspiciune. În rest, celelalte canale TV au redus la minimum difuzarea producţiei sau difuzează filme şi seriale produse în Federaţia Rusă sau în America Latină. În 2010, s-au făcut nişte studii prin care s-a demonstrat că circa 85 la sută din filme care erau puse pe post erau pirate. Noi putem să spune astăzi, cu o anumită precizie, că acest procentaj a scăzut până la 40-45 la sută. A scăzut drastic. Posturi de televiziune care dădeau câte şase-şapte filme, astăzi nu mai dau niciunul. Eu vorbesc de filme serioase care costă forte scump. La ora actuală dau nu mai seriale din Federaţia Rusă”, a specificat Vasile Năstase.

„Dacă vorbim de pirateria din Rusia asta este un alt capitol. Există un interes de stat al Federaţiei Ruse pentru a permite audiovizualului din Republica Moldova să pună orice pe post. Este o politică de stat de promovare a limbii ruse şi a produselor din Federaţia Rusă. A scăzut calitatea grilei televizate, pentru că cinci şase ani în urmă se dădeau foarte multe filme. Televiziunile din Republica Moldova sunt foarte sărace, este foarte greu să cumperi filme. Acestea au migrat către nişte produse din America Latină sau Federaţia Rusă”, a precizat Năstase.
 
Amintim că ieri a fost marcată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, iar experţii media au declarat că problemele cu care se confruntă mass-media din Republica Moldova s-au agravat. Instituţiile de presă continuă să fie controlate politic, iar concurenţa este neloială. De asemenea, s-a confirmat concentrarea excesivă a mass-media în mâinile unor patroni-politicieni.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.