„Vă rugăm să ne ajutaţi în cazul unei probleme care a apărut la Grădiniţa-creşă nr. 5 din Glodeni. D-na primar, de comun acord cu d-na şefă, au convocat o şedinţă, fără un proces-verbal, anunţându-ne privind majorarea plăţii de la 120 la 170 de lei. Am rugat-o pe d-na primar să ne explice de ce în alte oraşe precum Chişinău, Orhei, costurile sunt mai mici, demonstrându-le nişte bonuri din aceste oraşe. Însă ele s-au supărat şi nu ne-au oferit niciun răspuns. Suntem îngrijoraţi de ceea ce mănâncă copiii noştri, nici vorbă de carne şi peşte, de fructe proaspete nici nu am auzit. De ce creşte atunci taxa?”, se întreabă părinţii din Glodeni. Aceştia ne-au expediat şi o poză cu meniul din 5 aprilie, care nu conţine deloc carne, fructe, legume, fără a fi indicat gramajul produselor.

„De trei ori pe săptămână copiii mănâncă carne de vită şi de porc”

Costul pentru alimentaţia zilnică a unui copil în grădiniţele din Glodeni constituie 16.25 lei. Această sumă este insuficientă, spun autorităţile locale. Directoarea Grădiniţei-creşă nr. 5, Nadejda Ciliuţ, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că într-adevăr copiii sunt hrăniţi sărac, dar alte posibilităţi nu există. „Dacă primim carnea miercuri, atunci miercuri, joi şi vineri copiii au carne în meniu. Peşte – o dată la zece zile, aşa se recomandă. Fructe proaspete acum nu avem, doar vara le dăm mere la gustare. Zilele trecute, au fost la Glodeni prim-ministrul Filip, ministra Ruxanda Glavan şi alţi demnitari, le-am spus că ne confruntăm cu probleme la capitolul alimentaţie. Ei ne-au răspuns că sunt la curent cu toate problemele şi că acest subiect se discută”, ne spune directoarea. Cât despre mărirea costului alimentaţiei, aceasta ne-a explicat că este pentru „a suplini costul de 16.25 lei”.

Meniul de luni nu corespunde cu meniul-model

Luni, 25 aprilie, copiii de la Grădiniţa-creşă nr. 5 au mâncat la dejun terci, pâine, ceai, fără a specifica ce fel de terci şi gramajul, la prânz a fost supă cu orez, „colţunaşi leneşi”, pâine, compot, iar la gustare supă de lapte, pâine. Ne-am pus întrebarea ce înseamnă „supă de lapte”, la care directoarea ne-a explicat că este vorba despre lapte diluat cu apă şi fidea şi că a fost scris incorect. „Acel meniu a fost scris de o educatoare tânără şi nu aşa cum trebuie”, explică Nadejda Ciliuţ. Meniurile din instituţiile de învăţământ se alcătuiesc după un meniu-model elaborat de către Centrul de Sănătate Publică. Medicul igienist de la Centrul de Sănătate Publică Glodeni, Larisa Istrati, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că meniul pe care l-au avut copiii luni nu corespunde meniului-model. „Nici nu există asemenea mâncăruri în meniul elaborat de centrul nostru”, remarcă Larisa Istrati. Cât despre carnea de porc, medicul ne-a spus că nu este recomandată, dar nici nu există restricţii la asemenea produs. În schimb, peştele ar trebui consumat mai des decât o dată la zece zile, însă nu e pe masa copiilor din cauza lipsei banilor.

Carnea procesată conţine cantităţi mari de nitriţi şi fosfaţi

Miercuri, 27 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, ministra sănătăţii, Ruxanda Glavan, a semnat un ordin prin care se interzice consumul de carne procesată în instituţiile de învăţământ din R. Moldova. Din 20 aprilie 2016, 14 medici pediatri efectuează investigaţii gratuite copiilor din zonele rurale, iar rezultatele arată că 75% din copii suferă de boli gastrointestinale. „Trei copii din patru suferă de diverse boli, din cauza alimentaţiei necorespunzătoare. În grădiniţe şi şcoli avem meniuri învechite, se consumă multe făinoase, zahăr, carne procesată”, a remarcat Ruxanda Glavan. Cât priveşte carnea procesată, săptămâna trecută au fost prelevate probe, iar rezultatele acestora demonstrează că crenvurştii conţin cantităţi mari de sulfaţi şi nitriţi. „În crenvurştii pentru copii în urma expertizei au fost depistate cantităţi mai mari de nitriţi şi fosfaţi, ceea ce nu corespunde indicilor de pe etichetă. În plus, în urma mai multor controale, s-a constatat că micuţii sunt hrăniţi în unele regiuni de trei ori pe zi cu terci cu apă, prăjeli”, menţionează directorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Iurie Pânzaru.

Opinie

Stela Onuţă, primar de Glodeni

„Nu se scumpeşte taxa. E foarte greu să hrăneşti un copil cu cei 16.25 lei, mai ales când preţurile cresc în fiecare an. Am şi eu un copil şi sunt cointeresată de ceea ce mănâncă micuţii la grădiniţă. Noi la Glodeni nu le dăm crenvurşti, niciun fel de mezeluri, doar carne proaspătă, lapte, terci, într-adevăr fructe proaspete nu prea sunt. Am făcut o adunare cu părinţii şi le-am explicat că acei 16.25 lei nu ajung pentru o alimentaţie cât de cât sănătoasă şi le-am propus ca, pe viitor, dacă vor fi de acord, să suplinească această sumă. Însă cred că nu am fost înţeleasă corect, eu vreau binele copiilor”.